Skip to main content

Évről -évre hatékonyabb, jobb, fenntarthatóbb megoldások születnek a „zöld” építészet területén. A HuGBC rendezvénysorozat „Zöld épületet mindenkinek” idei tematikája keretében a TSPC projektvezető építész kollégája, Huszár Attila tartott sétát, ahol a Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda kiemelkedő zöld megoldásait ismerhettük meg.

„Az épületeket arra tervezzük, hogy használják. Ha egy épület nehezen vagy drágán fenntartható akkor egy idő után sérülni fog a használhatósága. Egy építész célja, hogy olyan épített környezetet teremtsen, ami a lakosok mellett, az üzemeltetőknek is elégedettségére lehet, úgy, hogy az épület létrehozásához a lehető legkevesebb környezeti beavatkozást okozzon. Véleményem szerint zöld épületről akkor beszélhetünk, ha egy épület megvalósítása, üzemeltetése, és esetleges bontása, bővítése, felújítása során mindvégig szem előtt tarjuk a környezetre gyakorolt hatásait és a lehető legjobb megoldásokat választjuk. Így nem egy zöld építkezésről beszélünk, hanem egy zöld épületről, ahol már a kezdeti lépéseknél, a tervasztalon is kiemelet figyelem kíséri a zöld megoldásokat.Egy uszoda tervezése mindig óriási kihívást jelent az energiafelhasználás miatt, mivel aprónak tűnő intézkedések is óriási üzemeltetési költségkülönbözetet jelenthetnek. A Zalaegerszeg Városi Uszoda tervezésének korai időszakában klímamodellező kollégák is segítették a tervezést. Úgy gondolom, hogy ez az üzemeltetés során sokszorosan fog megtérülni Zalaegerszegnek.” – mondta Huszár Attila, a TSPC Csoport BIM csoportvezetője és projektvezető építésze.

Az uszoda számos zöld megoldással készült el. A medencék vizét egy több, mint 1000 m mélységig lefúrt melegvizes kútvíz energiája fűti, jelentősen csökkentve ezzel az uszoda energiafelhasználását. Az épület hűtését és fűtését a megnövelt homlokzati üvegfelület és a mozgatható zsalúziák oldják meg. A beépített meteorológiai állomás jelzi az adott időjárási viszonyokat, ennek megfelelően állíthatók a zsalúziák. Védenek a meleg ellen, így kevesebb a hűtési energiaigény, az üvegfelületeknek köszönhetően pedig biztosított 30-32 fokos levegő hőmérséklet fenntartása és az optimális benapozás.

Az épületen egy 1500 m2-es zöldtető van, amely csökkenti a záporok elvezetésének intenzitását, miközben természetesen hőszigetel. A wellness részlegben egy zúzmófal található. Zöld miliőt kölcsönöz, kellemes esztétikai látványosság, de nincs karbantartási igénye. Megvilágítást tekintve a felesleges fényszennyezés elkerülése végett az uszodába csak szolid térvilágítás került, így az ott zajló edzések kerülnek fókuszba. A tervezők a zajszennyezés csökkentésére is gondoltak. A hangos csobogás kiküszöbölésére egy különleges vízbevezetést alkalmaztak. A hangcsillapításról pedig egy fagyapotos akusztikai panelekből kiépülő álmennyezet gondoskodik.

A zöld megoldásokhoz hozzátartoznak a különleges térelrendezések, amelyek biztosítják a sportolók és a látogatók komfortérzetét. A sportolókat egy közösségi tér várja, ahol az okospadoknak és okostotemnek köszönhetően hasznosan telik az idő. A szülők és a látogatók pedig feltűnés nélkül figyelhetik az oktatásokat egy külön letekintőről.

A széleskörű eszköztárnak és a változatos megoldásoknak köszönhetően egy olyan épület született, amely a jövőben is példaértékű marad.