Skip to main content

Megvalósul Magyarország legnagyobb levéltárszakmai beruházása: új, 12 ezer négyzetméter területű raktárral és kutatóbázissal bővül a Magyar Nemzeti Levéltár épületállománya.

A budapesti Lángliliom utcai épület tervezési feladatát a TSPC Kft. (felelős tervező: Kádár Mihály) és konzorciumi partnere, a TRISKEL Kft. (felelős tervező: Turi Attila) nyerte el. A nagyértékű és pótolhatatlan iratanyag raktározásának feladata több mint százezer polcfolyóméter állomány biztonságos őrzését jelenti. A raktározás mellett az épület a kutatók és a levéltár munkatársainak biztosít majd nívós kutatói és irodai környezetet. 

A Magyar Nemzeti Levéltár jelenlegi épületei megteltek, így a maradandó értékű iratanyagok levéltári elhelyezéséhez szükséges a bővítés. A megoldást egy új, modern raktárépület jelenti, amely a legmagasabb szintű raktártechnológiai megoldások mellett Magyarország legrégebbi közgyűjteményében őrzött iratanyag méltó elhelyezését is biztosítja. A hosszú távú tervezés és a koncentráltan őrzött iratállomány az egyedi tűzvédelmi követelmények miatt speciális tervezői tapasztalatokat igényel. A raktárban kiemelt biztonságtechnikai rendszer, nagy tűzterhelésű rendszervédelem, speciális szakaszhatár-átléptetés és klímaszabályozás kialakítása szükséges. Az építész tervezési feladat önmagában is különleges, hiszen a raktárépületet minimum száz évre tervezik.

A TSPC széles körű tapasztalattal rendelkezik a tűzvédelmi tervezés és szimuláció szakterületén, a tartószerkezeti tervezésben, illetve az erős- és gyengeáramú tervezésben és kivitelezésben. Utóbbi szakterületen tavaly óta a MetNet Kft. a TSPC Csoport tagjaként dolgozik tovább, tízfős, jelentős szakértelmet összpontosító önálló szakágként. A TSPC szakemberei az úgynevezett BIM (Building Information Modeling) technológia alkalmazásával, a magyar piac legrészletesebb háromdimenziós modelljével dolgoznak majd, amely a tervezés mellett a kivitelezés és az üzemeltetés hatékonyságát is növeli, pénzt és időt takarít meg a fejlesztés minden szereplőjének.     

A TSPC végezte a jelenleg kivitelezés alatt álló Országos Széchényi Könyvtár Archivális Raktár generáltervezését is. A mérnökiroda munkatársai korábban nemzetközi előtanulmányokat folytattak a témában: a bécsi Osztrák Nemzeti Könyvtár, a párizsi Mitterand Nemzeti Könyvtár és a Richelieu Könyvtár, valamint a 11 milliós lakosú kínai Guangzhou városi könyvtárának jó gyakorlatait is integrálták a tervezés során, a szakmai konzultációban a norvég nemzeti könyvtár nyújtott segítséget.

Ez a nemzetközi kitekintés és az Országos Széchényi Könyvtár komplex és egyedülálló tervezése során felhalmozott tapasztalat segíti majd a TSPC Csoportot, akiknek portfóliójában olyan építészeti és műszaki eredmények szerepelnek, mint a napokban átadott Pécsi Tudományegyetem ÁOK egyetemi tömbjének, a Gottsegen György Kardiovaszkuláris Központ hibrid panelműtőjének vagy a Testnevelési Egyetem új kampuszának generáltervezése.