Skip to main content

Lezárult a Markusovszky tér közösségi tervezéséhez kapcsolódó kérdőív kitöltési szakasza, az eredményekről és a tervezési folyamatról Könözsi Szilvia építésszel, a TSPC tervezési igazgatójával beszélgettünk.

Miért döntött úgy a megrendelő önkormányzat, hogy közösségi tervezésben kérdezi meg a környéken lakók véleményét? 

A Markusovszky tér átalakulását a térre nyíló beruházások indukálták. Mind a református kollégium átépítése, mind a Kinizsi utcai egykori dohánygyár átalakítása és bővítése eredményeként a tér használata meg fog változni. Az eddig zárványként leeső területekre használati funkciók fognak nyitni. Azokon kívül, akik csak átsétálnak a területen, a közelben élő lakosság a jelenlegi elsődleges térhasználó, így a jelenlegi park funkciók – mint pl. játszótér, sportpálya – használóit szerette volna az önkormányzat kérdéseivel megszólítani a közösség tervezésbe való bevonása során.

Egyre gyakrabban hallunk közösségi tervezésről: építész tervezőként miért lehet fontos és hasznos ez a forma? 

A közösség bevonása a tervezési folyamatokba egy új szemlélet behozatala a mérnök tervezési munkába. A klasszikus megbízó-építtető szándéka a tervezési programra vonatkozóan kiegészül egy célcsoport által megfogalmazott igénnyel, ami számos esetben plusz értéket ad a terület beépítéséhez. A tervezők az így kapott inputokat beépítve, sokszor ötletgazdagabb, izgalmasabb tereket hozhatnak létre.

Hányan töltötték ki a Markusovszky tér közösségi tervezés kérdőívet és mit lehet tudni a kitöltők csoportjáról?

A helyszíni és online kérdőíveket 2020.szeptember 24. és október 11. között 331-en töltötték ki. A válaszadók átlagéletkora 40 év, valamivel nagyobb arányban vannak köztük a nők, mint a férfiak. Háromnegyedük legfeljebb 10 percre lakik a parktól, egyharmaduk pedig kifejezetten a park tőszomszédságából érkezett. Az áthaladás mellett pihenésre, játszóterezésre, kutyafuttatásra használják legnagyobb arányban a parkot.

Milyen érdekes ötletekkel találkoztatok

Kérdésként feltettük, hogy hogyan újítanák meg a parkot, tennék jobb hellyé a teret.

Legtöbben a zöldfelületek igényes megújítását javasolták, illetve érkezett ötlet új funkciókra is, amiből a legmeglepőbb a zenepavilon elhelyezési igénye volt.

Mesélnél arról, hogy a válaszokkal ti hogyan dolgoztok tovább? Milyen segítséget ad ez nektek a tervezéshez?

A válaszokat súlyozott kiértékeléssel diagrammokkal és szöveges értékeléssel kaptuk meg a Budapest Dialógtól, akik a kérdőívezést lefolytatták. A 9. kerületi önkormányzattal végignéztük és elemeztük a kapott adatokat, ez segített a funkciók elhelyezésében, és azok léptékének, alapterületi méretének kialakításában. Láttuk azt, hogy mire van inkább igény, és mi az, ami csökkenthető vagy átrendezhető. A kapott ötletekből fel is fogunk használni tervünkben néhányat, például a kerékpártárolók, és az esőbeálló is helyet fog kapni a területen. A koncepciótervet utolsó véleményezési szakaszban decemberben mutatjuk be az önkormányzatnak.