Skip to main content

A tavalyi közösségi tervezés javaslatait feldolgozva készített átfogó koncepciótervet a generáltervező TSPC a budapesti Markusovszky tér fejlesztésére. A Ferencvárosi Önkormányzat szándékai szerint a tér modern pihenőzónákkal, új játszótérrel, kutyafuttatóval, biztonságos, rendezett és átlátható környezettel újulhat meg. A cél, hogy az elavult, kevéssé biztonságos, minőségi időtöltésre alkalmatlanná vált terület helyett egy európai színvonalú, nívós és jól szervezett tér jöjjön létre – a TSPC szakemberei erre tettek most javaslatot.

„A tervezés során a legfontosabb feladatunk az volt, hogy megszüntessük a tér kihasználatlan részeit és minden szempontból frissítsük, kinyissuk ezt a területet a ferencvárosi polgárok és az idelátogatók számára – mondja Könözsi Szilvia építész, a TSPC Csoport tervezési igazgatója. A célunk az, hogy a tér személyesebbé váljon és jelentős minőségi váltás következzen be a funkciók, a zöldfelületek és a térélmény tekintetében is.”    

A Kinizsi, a Köztelek és Biblia utca, valamint az Üllői út közötti területen található tér jelenleg nem megfelelő állapotú, a meglévő funkciók nem töltik be maradéktalanul a szerepüket, ezért a tér építészeti és tájépítészeti újragondolása mindenképpen szükséges volt. A téren hamarosan szabadtéri edzőterem, sportpálya, modern játszótér, zöld lugasok és pihenőterületek várják majd az erre sétálókat, megújul a nyilvános mosdó és új biciklitárolókat alakítanak ki.

A TSPC koncepcióterve válaszol a nemrég lezajlott közösségi tervezés során felmerült számos igényre: a környéken élőknek lehetőségük volt véleményt formálni arról, hogy hogyan képzelik el a park, a játszótér, a kutyafuttató, a sportolás tereinek használatát. A 2020 szeptemberében, online és offline formában is zajló kérdőívezés során több mint 300-an osztották meg a véleményüket.

Az együttműködő partner Budapest Dialóg segítségével feldolgozott válaszokból kiderült: jelenleg a válaszadók nagy része nem tartja biztonságosnak a parkot, rossz érzést kelt bennük a tér több, higiéniát mellőző része, illetve nem érzik biztonságos közegnek ezt a részt. A válaszadók 72%-a pihenésre alkalmas, zöld rész kialakítását, játszóteret, kültéri sportpályát támogatta a Markusovszky tér fejlesztési javaslatában.  

 

 

 

 

Mit és hol csinál a téren? – Használati hőtérkép; Budapest Dialog

 

Az önkormányzat a környék súlyos parkolási nehézségeit és a tér környékét érintő, jelenleg rendezetlen parkolási helyzetet mélygarázs kialakításával szeretné enyhíteni, így a teljes parkértékű terület alá mélygarázs épülhet, 120 parkolóhellyel. A Markusovszky téren a tervek szerint 24 felszíni biciklitároló és 11 db BUBI-állomás segítheti majd a közlekedést. A téren 4500 négyzetméternyi funkcionális zöldfelület jöhet létre, a tervek szerint több, mint ötven új fa ültetésével.

A Markusovszky tér a fejlesztés során elnyerheti az elhelyezkedéséhez és történetéhez méltó, nívós és modern városi közpark jellegét.

A koncepciótervet készítették:

Megrendelő: Budapest Főváros IX. Kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal

Generáltervező: TSPC Kft.

Felelős tervező: Kádár Mihály /TSPC

Építész tervező: Könözsi Szilvia /TSPC, Halmai Dénes /FormiConcept Kft., Fekete Attila /TSPC

Építész tervező munkatárs: Romhányi Lilla Ivett /TSPC

Tájépítész tervező: Tézli-Szabó Franciska /Gardenworks Kft.

Tartószerkezeti tervező: Fejér Szabolcs, Jancsó László /TSPC

Út és forgalomtechnika: Geri Péter /TSPC

Tűzvédelmi tervező: Molnár Bálint /TSPC

Villamos tervező: Szögi Mátyás /TSPC

Projektmenedzser: Antal József /TSPC