Skip to main content

Újra lehet jelentkezni a TSPC Győr Hallgatói programjára, amely építészhallgatóknak ad lehetőséget arra, hogy tanulmányaik mellett valódi munkafolyamatokban próbálhassák ki magukat. Az elmúlt év gyakornokai közül Zurai Lillát, Vadász Vanesszát és Seszták Bencét kérdeztük a tapasztalataikról. Köszönjük a beszélgetést!

Zurai Lilla

Miért jelentkeztél a győri Hallgatói programra?

Hallgatótársaimtól sokat hallottam az irodáról az egyetemen. Sajnos a hazai építészképzés nem teljesen összeegyeztethető a munkával, pedig fontos lenne, hogy a diákok már iskolai éveik alatt betekintést nyerhessenek egy építésziroda mindennapjaiba. Az itteni Hallgatói program egy remek lehetőség erre. Órarendemhez igazodva be tudom osztani, hogy melyik nap hány órát tudok munkában tölteni, így egyik sem szorul háttérbe a másik miatt.

Milyen jellegű projekten dolgozhattál és mennyi önállóságot kaptál a munkában?

Három hónap alatt jelenleg a harmadik projektemen dolgozom, melyek mind teljesen eltérőek egymástól. A nagyméretű családi háztól a városi tértervezésig sokféle terv megfordul a cégnél. Egy-egy új feladatnál csapatban előre leegyeztetjük az adott munkafolyamatot, majd folyamatos egyeztetés mellett önálló tervezési folyamat indul.

Mi volt a legizgalmasabb projekt, amibe szakmailag betekintést nyertél?

A győri II. János Pál tér projektet mondanám. Ez volt az első projekt amelybe becsatlakoztam, az egész belvárosra kiterjedő átfogó gondolkodást igényelt, illetve mivel helyi tervezésről van szó, nagyobb a kötődés is hozzá.

Kinek javasolnád a részvételt a programban?

Azoknak a hallgatóknak, akik nem szeretnének úgy kikerülni az egyetemről, hogy nem szereztek szakmai tapasztalatot. Egy-egy állásinterjún elkerülhetetlen kérdés, hogy milyen cégeknél dolgoztunk, mennyi gyakorlattal rendelkezünk, a gyakorlatot pedig nem az egyetemen szerzi az ember, hanem munkában.

Vadász Vanessza

Hol hallottál először a Hallgatói programról és miért jelentkeztél rá?

A hallgatói programról, az egyik szaktársamtól hallottam aki részt vett a TSPC tájékoztatóján.

Milyen feladatokban vettél részt a győri irodában töltött idő alatt?

Több projektben is volt szerencsém részt venni. Viszont kiemelném Győr egyik meghatározó helyszínének az áttervezését, a II. János Pál teret.

Milyen szakmai tudással gazdagodtál?

A modellezésben és a műszaki ismeretekben is gyarapodott a tudásom.

Milyen tervekkel fejezed be a Hallgatói programot, merre tovább?

Rengeteg tervem van a jövő tekintetében, a léptékük világméretű!

 

Seszták Bence

Hol hallottál először a Hallgatói programról és miért jelentkeztél rá?

Télen az Építész Műteremházban egy Random Klub keretében a TSPC mutatkozott be nekünk. Az előadás és az előadásmód is szimpatikus volt, tetszettek a cég eddigi projektjei és felkeltette az érdeklődésemet, hogy Győr legjelentősebb tervezési feladatában részt vehetünk. Megtetszett, hogy a cégen belül nem csak építészek vannak, hanem több szakág is, így sokrétű tudást szerezhetek.

Mesélnél a győri iroda TSPC csapatáról?

A II. János Pál tér projekt alatt jó közösséggé kovácsolódott a csapat. Minden mérnök nyitott volt a hallgatók felé, készséggel segítettek nekünk, ha bármi kérdésünk volt.

Kitől tanultál a legtöbbet szakmailag és mit?

Nehéz csak egy embert kiemelni a csapatból, mivel az építészet egy olyan szakma, ami rendkívül sokszínű. Szerkezeti megoldásokban Kovács Jácinttól, ArchiCad-es feldolgozásban Seres Dóritól. Mindenkit megemlíthetnék, hiszen szerintem mindenkitől és minden esetből lehet tanulni.

Szakmailag mit adott neked a senior kollégákkal való közös munka?

Körültekintően tervezni, megfelelni a jogszabályoknak. Rávilágítottak arra, hogy az építészet nem csak az esztétikáról szól, fontos a szakágakkal való szoros együttműködés, ami a II. János Pál téren fokozottan jelen volt.

Hogyan tudod majd használni az itt megszerzett tudást?

Úgy érzem, hogy sokat fejlődtem az ArchiCad használatában, ezt mindenképpen tudom kamatoztatni az egyetemen, illetve a későbbi munkám során. Nekem újdonság volt a BIM használata. Komplexebb látásmódra tanítottak bennünket az irodában, diplomatervezés előtt állva biztos, hogy sok hasznát veszem majd.