Skip to main content

150 ezer négyzetméteren újul meg az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, melynek generáltervezési feladatait a TSPC és konzorciumi partnere, a CÉH Zrt. vállalták. A győri alapítású TSPC a többéves tervezési folyamatban külön feladatot szánt az építészhallgatóknak is: a jelenleg 160 munkatárssal, négy városban jelen lévő mérnökiroda évek óta sikeresen működő hallgatói programjában a fiatal építészek aktív, fontos szerepet vállaltak.

„A Széchenyi István Egyetemmel több éve viszünk közösen egy olyan hallgatói mentorprogramot, melynek célja, hogy győri irodánkban dolgozva az építészhallgatók valós tapasztalatot szerezzenek és kipróbálhassák magukat az építészet és mérnöki szolgáltatások több területén is – mondja Kádár Mihály építész, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője. Jelenleg öt hallgató segít minket a Szent János kórház fejlesztési folyamatában az építészet és tartószerkezeti tervezés területén. Hiszek benne, hogy az egyetemisták friss meglátásai, bátran feltett kérdései előreviszik a TSPC csapatát is: örülünk, hogy velük közösen dolgozhatunk Dunakapu téri irodánkban.”     

A budapesti Szent János Kórház épületegyüttesének modernizálása a közelmúltban egyértelműen szükségessé vált: az egykor korszerűnek számító, pavilonos rendszerű, domboldalra, teraszos rendbe épített műemléki védettségű épületek mára nagyon rossz állapotban vannak; a megrendelői szándék a teljes és egységes felújításra fontos lépés a magyar egészségügy számára. A TSPC terve az, hogy a területen egy modern, jól szervezett épületegyüttes szolgálja majd a betegellátást, amely ötvözi a Szent János kórház építészeti örökségét a modern orvostudomány méltó körülményeivel.

A kórház évi közel egymillió orvos-beteg találkozás helyszíne, Észak- és Közép-Buda lakossága mellett 125 környező település lakóinak ellátását is biztosítja. Az 50 épületből álló kórház fejlesztése kiemelt kormányzati projekt, teljes megújulását hosszú ideje várják a budapestiek. A 14 hektáros területen teljes egészében, komplex rendszerként újul meg a közműhálózat; a közlekedési, parkolási és betegszállítási rend kialakítása is komoly feladat lesz.