Skip to main content

Elkészült a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza fejlesztési koncepciója, amely a további tervezési és megvalósíthatósági folyamatok alapkövét jelenti. A kórház fejlesztési koncepciója az orvosi turizmusra épül, mely Európában az egyik legdinamikusabban növekvő ágazat. Célja, hogy egy fenntartható egészségügyi szolgáltató kórház jöjjön létre, ami megfelel a költséghatékony üzemeltetés kritériumainak, valamint a betegek és munkavállalók számára is motiváló környezetet biztosít.

A terv alapja, hogy a jelenlegi orvostechnikai, energetika, infrastruktúra és hotel szolgáltatás elavult épületeinek a helyére egy 21. századi innovatív komplexum jöjjön létre. A város hosszútávú célja, hogy hasznosítani tudja a meglévő gazdasági, társadalmi és környezeti értékeit. Ezen értékek megőrzésével párhuzamosan tervezett a város dinamikus fejlesztése.

A kórházfejlesztés célja:

  • – jól strukturált sürgősségi betegellátás osztály kialakítása
  • – a járó – és fekvőbetegellátás betegútjainak teljes szétválasztása
  • – a diagnosztika minőségi fejlesztése
  • – a jelenlegi ágyszám racionalizálása mellett az adott szakmák igényeinek megfelelő tömbösített épületszerkezet kialakítása
  • – az elavult szakrendelő helyén az új Északi-szárny felépítése
  • – a hotelépület költséghatékony rekonstrukciója

 

A kórház mellett a terv része a Csipke Életmód – Orvosi, Rekreációs és Gyógyszálló, valamint a Csipke Gyógyfürdő- és Gyógykomplexum megalkotása is. Az épületeket kiegészítheti egy 600 férőhelyes, részben földfelszíni mélygarázs is, ahonnan nemcsak a kórház, hanem a gyógyszálló és a gyógyfürdő is elérhető.

A projekt megvalósításával olyan innovációs kitörési pont jöhet létre, mellyel az elkövetkező évtizedekben egy nemzetközi viszonylatban is meghatározó orvosszakmai, gyógyászati és gyógyturisztikai központ alakulhat ki.