Skip to main content

Átadták a munkaterületet, így hamarosan elkezdődik a Vácon található Toperini Ipari park építése. A kínai-magyar együttműködésben létrejövő beruházás célja egy e-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Központ fejlesztése, EUR raklapos raktárcsarnokkal és robotizált berendezéssel.

Az Okos és Egészségügyi alapanyag- és készletraktár egy csarnokban kerül elhelyezésre raklapos megoldással, az épület 7 emeletnek megfelelő belső magasságát kihasználva. A körülbelül 4 futballpálya méretű, 20 500 m2 beépített alapterületű (31 850 m2 bruttó szintterületű), többszintes lapostetős okosraktár raklaponként akár 1000 kg tárolására is alkalmas lesz. A 250 méter hosszú grandiózus raktárépületet 1604 cölöp tartja majd.

A raktárépület költséghatékony szerkezetekkel és műszaki megoldásokkal kerül megtervezésre, kiemelt figyelemmel a globális építőanyag és az egyéb szektorokat érintő kereskedelmi-beszállítói láncok státuszára. A raktárban az online vásárlás során a háztartásokban általánosan előforduló használati áru, illetve dedikált raktári zónákban az egészségügyi anyagok kerülnek tárolásra.

A raktár különlegessége a robotizált technológia. Az okosraktár kialakítása a megbízó által biztosított rendszerrel történik, részben robotizálva, szkennerek és leolvasók, görgős szállító szalagrendszerek, emelőgépek használatával.

A beruházás XXI. századi modern értéket képviselő megvalósulásához, az épületenergetikai és gazdaságos üzemeltetési rendszerek kialakítása kiemelt tervezési szempont. Jelentős figyelmet kapott az olyan eszközök alkalmazása, melyek lehetővé teszik az ipari park és a városkép megjelenéséhez illő környezetrendezést. Fenntarthatóság szempontjából szándék a telek befásítása, kiserőmű kategóriájú napelemmező telepítése az épület tetejére, illetve egy passzív légvezető rendszer kialakítása, amelyet a TSPC Climate Energy Engineering Design (CEED) csapata hozott létre a hatékony, klíma nélküli hűtéshez és fűtéshez. A CEED csapat kiemelt figyelmet fordított a vizsgálatokra, hogy a lehető legjobb gépészeti megoldást hozzák létre.

 

Az épület homlokzata funkciótól függően megtartja az épület karakterét és visszafogott színhasználattal készül. Az emeleti szintek nyílászárói a természetes megvilágítás igényeit kielégítő, a homlokzati burkolat modulrendszerébe illesztett, jellemzően sávablakos kialakításúak.

 

A tervezett épület belsőépítészeti kialakítása az épület jellegénél fogva elsősorban funkcionális: a fő tervezési szempont a nagy igénybevételre tervezett, könnyen használható terek kialakítása mellett az itt dolgozók napi munkavégzéséhez a megfelelő komfort és kellemes munkakörnyezet biztosítása volt. A belső terekben jó minőségű, semleges anyagok kerülnek használatra, melyek helyenként egyedi, látványos, színes grafikát kapnak.

Miközben az irodai és a közösségi terekben az ott dolgozók komfortérzete kerül fókuszba, a raktárcsarnokban a funkcionalitáson van a hangsúly. Megjelenésében a csarnok semleges falfelületeket kap, csiszolt betonpadlóval, látszó gépészeti elemekkel, a tájékozódás megkönnyítése érdekében pedig a közlekedési területek színes festést kapnak nagyméretű infografikai elemekkel.

A tervezett épület költséghatékony szerkezetekkel és műszaki megoldásokkal kerül megtervezésre. Az Okosraktár megvalósulásával létrejön egy, a felsőoktatási intézményekkel való együttműködés a jövő generációjának oktatása érdekében. Az okosraktár létrejötte 210 új munkahelyet teremt, melyből 170 raktári és 40 irodai állás. Hosszú távú cél a raktározási és logisztikai iparág felé orientálódó tanulók képzését is lehetővé tevő létesítmény és infrastruktúra kialakítása.

Stáblista

Megrendelő: CECZ Logistic Park Management Kft.

Projektmenedzsment-bonyolító: EEB Eurázsiai Mérnöki Kft.

Generáltervező: TSPC Kft.

Építésztervezők: Kádár Mihály – TSPC; Halmai Dénes, Bach Péter DLA, Lassu Péter – FormiConcept Kft.

Projektmenedzser: Ferencz Norbert – TSPC Kft.

Projektvezető építész: Parai Zoltán – TSPC Kft.

Építész koordinátor, BIM: Csapó Máté – TSPC BIM Kft.

Építész munkatársak: Holics Tamás, Horváth-Kitley Gréta, Lakomcsik Attila – TSPC Kft.; Almási Dorottya, Bodor Réka, Debkowski Dóra, Horváth Gergely, Polyák Ágnes, Simon Orsolya, Szabadi Gergely, Meizl Domonkos – FormiConcept Kft.

Belsőépítész munkatárs: B. Tóth Zsuzsanna, Koch Lilla Boróka, Takács Zsófia, Leitold Debóra – FormiConcept Kft.

Tartószerkezet tervező: Fejér Szabolcs, Jancsó László Imre – TSPC Engineering Kft.

Épületszerkezetek: Nagy Károly – Épszerkinfo Kft.

Épületgépészeti tervező: Vörös Tamás – Perfect Plan Kft.

Épületvillamossági tervező – gyengeáram: Strihó Kornél – MET-NET Konzorcium

Épületvillamossági tervező – erősáram: Szögi Mátyás – MET-NET Konzorcium

Építész tűzvédelmi szakértő: Bihari István Long, Molnár Bálint – TSPC Kft.

Közműgenerál tervező: Vrana Zsuzsanna – TSPC Mérnökiroda Kft.

Út és közlekedéstervező: Geri Péter – TSPC Mérnökiroda Kft.

Tájépítész: Doma-Tacsányi Judit – Gardenworks Kft.

Környezetvédelem: Sándor Péter – ZÖLDSZEM Bt.

Épületakusztika: Csott Róbert – ’95 Apszis Bt.

Akadálymentesítés: Kissné Springer Mercedes dr. – DOMI-DÓR Kft.

Felvonó: Makovsky Zsolt – Makovsky és Tsai. Kft.

Mélyépítés: Ament András – AA 4 Mérnökiroda Kft.

Geotechnika: Eichhardt Géza – Vitaqua Kft.

Oltórendszer: Hajdu András – Dunamenti Tűzőr Kft.