Skip to main content

A sportpályák szerkesztettsége spártai fegyelmet sugall, a labdafogóként is funkcionáló különleges kerítés világítása az elsuhanó forgalomra reflektál: a generáltervező TSPC Csoport bemutatta a campuszfejlesztés következő, Csörsz utcai tömbjének látványterveit.

KÉPGALÉRIA

Folytatódik a budapesti Testnevelési Egyetem fejlesztése: a második szakaszban a Csörsz utcai sportpályák és multicsarnok látványterveit hozta nyilvánosságra a generáltervező TSPC Csoport. A BAH-csomópont felé zöld öböllel és fasorral, éjszaka pedig egy különleges, LED-világítású kerítéssel, az úgynevezett kolonáddal két olyan megoldást is mutatott a tervezőcsapat, amely nappal és éjjel is hozzátesz ahhoz, hogy a campus érzékenyen illeszkedjen a környezetébe.

A Csörsz utcai területen található majd egy 400 méteres, nyolcsávos, szabadtéri atlétikapálya, amelyhez 360 fős lelátó is tartozik. Az élőfüves, NB1-es méretű futballpálya és a két kültéri teniszpálya mellett a campus része lesz még egy mozgatható, 1500 fős mozgatható lelátóval rendelkező multicsarnok, amely kézilabda, kosárlabda, röplabda és torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható lesz. A csarnokhoz tartozó előtér alkalmas lesz nívós egyetemi rendezvények megtartására is. A területen 200 férőhelyes teremgarázs, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem is létesül majd.

„Izgalmas kihívás volt csapatomnak a Csörsz utcai tömb tervezése, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy itt minden négyzetcentiméter hasznos terület, amellyel tudnunk kellett jól gazdálkodni. – mondja Könözsi Szilvia, a TSPC Csoport építész tervezési igazgatója, a projekt felelős tervezője. A tervezett tömb szenzitív a környezetére: egyszerre tettünk azért, hogy apró gesztusokkal zöldítsük a területet, és figyelembe vettük a BAH-csomópont karakterét. Sokak számára a városnak ez a pontja az, ahol az utak találkozásánál először jelenik meg a nagyvárosi jelleg: a egymás mellett futó sávok dinamizmusára ugyanúgy reflektál a campus éjszakai megvilágítása, mint a sport lendületességére és erejére.”

A projektben különleges tervezési elemként szerepelt a BAH-csomópont felőli speciális kerítés, mely a kolonád nevet kapta. A kolonád egy raszteres dinamikájú hullámzó íves határoló motívum, mely lendületével a BAH-csomópont forgalmára kíván reflektálni. A tervezési elem egyben egy helyenként 6 méter magas támfal is, melynek tereppel való csatlakozása folyamatosan változik. A kolonád tervezése során a TSPC Csoport szakemberei a BIM-technológiát használták, és ötvözték azt a szakmai tapasztalatot, amelyet korábbi sportlétesítmények, például az EYOF sportpályái vagy a szegedi uszoda tervezésekor szereztek.

„Az építészeti formákat meghatározta a telekadottság: ez a determináltság erős motiváció volt arra, hogy optimális megoldásokat találjunk. A sportpályák egymás mellé helyezése helyett azonban az a cél vitt minket előre, hogy az egyetemi oktatáshoz méltó, nívós campuszrészt tervezzünk meg – ezt, úgy érzem, az előcsarnokkal, a kolonádon végigfutó LED-fényekkel és a formákkal sikerült megvalósítanunk.” – mondja Faltusz Csaba, projektért felelős építész.

A megrendelő Testnevelési Egyetem a sportpályák fejlesztésénél kiemelt szempontként jelölte meg azt is, hogy a campus létesítményei alkalmasak legyenek fogyatékkal élő hallgatóinak oktatására, így támogatva akár a paralimpiai felkészülést is. A tömb fejlesztésével az Egyetem oktatói és hallgatói egyetemi ranghoz méltó épített környezetben, modern előírásoknak megfelelő körülmények között végezhetik majd munkájukat. A BAH-csomópont a fejlesztéssel zöld és gyalogosbarát megoldásokkal gazdagodik, a Testnevelési Egyetem pedig egy egyedülálló, modern, 3D-technológia segítségével tervezett komplex felhasználású területet kap. A Testnevelési Egyetem campusfejlesztése a Portfolio kimutatása szerint Budapest tíz legértékesebb folyamatban lévő projektje között szerepel.

Ilyen lesz a Csörsz utcai tömb:

  • 400 méteres, 8 sávos szabadtéri atlétika pálya beépített sportszerekkel, ugrópályával, 360 fős fedett lelátóval, sportvilágítással, emelkedő futósávval az edzések elősegítéséhez
  • 66×105 méteres műfüves futballpálya, 200 fős lelátó
  • 200 férőhelyes teremgarázs kialakítása motortárolóval, elektromos töltőkkel
  • 2 db kültéri teniszpálya
  • sportcsarnok, ami ki tudja szolgálni az alábbi sportágakat verseny és gyakorló (osztott küzdőtéri) funkcióra, csapatöltözőkkel (kézilabda, kosárlabda, röplabda, torna)
  • a sportcsarnokhoz tartozik egy előcsarnok, a két csarnok ki tudja szolgálni az egyetemi rendezvényeket, oktatási igényeket
  • VIP szeminárium, büfével
  • kondicionáló terem (718 m2), elválasztható edzőteremmel (214 m2)

Stáblista:

Megbízó: Testnevelési Egyetem

Generáltervező: TSPC Kft.

Felelős építész tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia  TSPC Kft.

Projektvezető építész: Faltusz Csaba  TSPC Kft.

Építész koordinátor: Szalai Dóra   TSPC Kft.

Építész munkatársak:  Fehér Orsolya, Gönye Péter, Hitró Enikő, Holics Tamás, Tarró-Papp Klaudia  TSPC Kft.

CAD manager: Szente Zoltán TSPC Kft.

Belsőépítész tervező: Bach Péter, Halmai Dénes, Terbe Rita, Koch Lilla Boróka, B. Tóth Zsuzsanna    Formiconcept

Tartószerkezeti tervező:    Fejér Szabolcs, Nagy Tamás Bajnok  TSPC Kft.

Épületszerkezetek tervező:    Nagy Károly  Épszerkinfo Kft.

Tájépítészeti tervező:  Hencz Helga, Nusser Gabriella   Kertművek Kft.

Épületgépészeti tervező:    Vörös Tamás  Perfect-Plan Kft.

Épületvillamossági tervező:    Kapitor György  Zone-Plan Kft.

Külső közmű:  Kenyeres Bálint, Mihály Ferenc  FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.

BIM: Dudás Bence  DudáStúdió Kft.