Skip to main content

A TSCP Group tűzvédelmi tervező és szakértő csoportja 2018 óta látja el feladatait magas szakmai szinten a megrendelők igényeinek megfelelően. Számos, a cégcsoporton belüli projekten, a többi szakággal szorosan együttműködve végeznek teljeskörű tűzvédelmi tervezést, szakértést és tanácsadást, miközben a piacon önállóan is megállva helyüket nyújtanak szolgáltatásokat más tervezőirodák számára.

Csapatunk, a tervezés minden területét lefedi, a projektekbe pedig már a koncepció készítés során bekapcsolódnak. Az általuk alkotott tűzvédelmi megoldások magasfokú biztonságot és költséghatékony kialakítást nyújtanak, maximalizálva a megrendelői elégedettséget és minimalizálva a későbbi üzemeltetői költségeket.

Szolgáltatásaik közé tartozik:

  • épületek teljeskörű tűzvédelmi tervezése
  • 3D-s BIM alapú tűzvédelmi tervezés
  • tűz- és füstterjedési szimulációk (Fire Dynamics Simulation) készítése a tűzvédelmi rendszerek hatékonyságnövelésének érdekében
  • kiürítési szimulációk készítése a még nagyobb biztonságért
  • már elkészült tervek, koncepciók hibáinak feltárása és optimalizálása
  • engedélyezi eljárások, hatósági egyeztetések lebonyolítása
  • tűzvédelmi műszaki megfelelőségi kézikönyv készítése
  • szaktanácsadás valamennyi tűzvédelmet érintő kérdésben
  • tűztéri hőmérsékletek tűzmodellezéssel történő meghatározása tartószerkezetek tűzvédelmi méretezéséhez
  • komplex tűzvédelmi tervezői szolgáltatás házon belül a Met-Net Konzorcium Kft. épületvillamossági csapatának bevonásával

Sikeres projektjeik közé sorolható többek közt az Országos Széchényi Könyvtár Archivális tár, a Magyar Nemzeti levéltár, a már használatban lévő Testnevelési Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpont, illetve legfrissebb projektjük a Dorothea Hotel Budapest teljeskörű tűzvédelmi tervezése.

A Marriott, az Intercontinental és a Sofitel szállodaláncok a világ vezető prémium kategóriájú hoteleit üzemeltetik, melyek közül tűzvédelmi csapatunk a Marriottal és az Intercontinentallal már dolgozhatott együtt, többek között a Dorothea Hotel projektben, amely a Marriott prémium szállodalánc Autograph kollekciójának 219. hotele. A projekt számos kihívást tartogatott magában. A tervezési feladat nehézségét többek közt az jelentette, hogy műemléki környezetben kellett a mai kor hazai és külföldi tűzvédelmi előírásainak megfelelően kialakítani 3 szomszédos épületből egy prémium kategóriás szállodát. Extra feladatot jelentett az itthoni „poroszos” tűzvédelmi szabályokat összehangba hozni a szállodalánc saját, angolszász tűzvédelmen alapuló előírásaival, amelyek gyakran egymással ellentétes irányból közelítettek meg egy-egy adott problémát.

A reprezentatív belső átrium példátlan méretű légterének hő- és füstelvezetése FDS szimulációval került optimalizálásra. Műszakilag kihívást jelentett még az egyedileg kialakított tűzvédelmi berendezések elhelyezése az alapterület 100%-os kihasználtsága mellett. A tervezési folyamat lezárásával a végeredmény mind a szállodalánc, mind a hazai tűzvédelmi hatóságok számára megfelelő biztonsági szint mellett üzemeltethető.

Tervezőcsapatunk a meglévő Verno House Hotel Intercontinental szállodalánchoz történő csatlakozásával kapcsolatos átalakítások megtervezésére szintén kapott felkérést. A 2010-ben átalakított épület tűzvédelmi koncepciója és kiürítési útvonalai nem feleltek meg a szállodalánc követelményeinek. Meglévő menekülő lépcsőházaiból, utólag kellett kialakítani a menekülők számára a biztonságos szabadba jutás lehetőségét két független útvonalon keresztül. A műszaki részletek kidolgozása során az Intercontinental tűzvédelmi szakembereivel történt egyeztetéseken kapott észrevételek szerint jártak el.

Az átalakítás során a szobaszinteken tartózkodók számára a központi átrium légterétől független kiürítési útvonalak, a pinceszinten pedig egy alternatív, szabadba vezető menekülési útvonal került kialakításra. A menekülőket dinamikus irányfények vezetik a megfelelő útvonalra, annak függvényében, hogy az épület mely területéről érkezett a tűzjelzés. A lépcsőházak és kiürítési útvonalak terhelésének időbeli változását kiürítés szimulációval is vizsgálták, ezáltal megbizonyosodva arról, hogy veszélyes torlódások nem jönnek létre.

A tűzvédelmi csapat a jövőben oltórendszer tervezéssel foglalkozó kollégával szeretne bővülni, ezáltal megvalósítva a – ténylegesen, alvállalkozók bevonása nélküli – házon belüli generál tűzvédelmi tervezés feltételeit.

Bemutatkozik csapatunk:

Molnár Bálint, csoportvezető

Valamennyi munkára úgy tekintek, mint egy kihívásra, melynél meg kell találni a legjobb megoldást, ami biztosítja a tűzvédelmi követelmények érvényre juttatását, továbbá garantálja a megrendelői és az építészeti elvárásokat. A TSPC cégcsoport jellemzően nagy volumenű épületek generál tervezését látja el, így elmondhatom, hogy minden munkában végzett feladat kihívás volt és büszkeséggel tölt el, hogy részt vehettem a tervezésben.”

Bihari István, projektvezető tűzvédelmi mérnök

Leginkább a problémamegoldás részét élvezem a munkámnak. Szeretek olyan műszaki megoldásokat kidolgozni a felmerülő problémákra, amelyek úgy maradnak összhangban az építészeti elképzelésekkel, hogy mégis életszerűek, megvalósíthatóak és biztonsággal üzemeltethetőek. Minden nagyobb projektnek megvannak a saját kihívásai mind tervezési, mind kivitelezési szakaszban, ezért nehéz lenne választanom. Abban talán mind hasonlítanak, hogy többnyire egyedi megoldások tervezése szükségessé válik. A cégen belüli szimulációs tervezés fejlesztésére vagyok a legbüszkébb. Eddigi tapasztalatok szerint mind a megrendelők és ami számomra külön fontos, mind a társszakágak elégedettek az általunk végzett munkákkal.”