Skip to main content

Vajon van építészet belsőépítészet nélkül? Tulajdonképpen már maga a név is magában hordozza a választ. Két különböző szakterület, mégis elengedhetetlen, hogy együttműködjenek és együttesen alkossanak egy egységet.

A TSPC cégcsoportban a belsőépítészet és grafika szakág egyedülálló szerepet tölt be. Belsőépítészeti feladat lehet a cégcsoport generál projektjeiben szakágként való részvétel, végig kísérve a projektet a különböző tervfázisokban, vagy lehet önálló belsőépítészeti megrendelés keretein belüli tervezői munka. Így a 8 fős csoport nemcsak házon belül szállít megoldásokat generál projektekben, de önállóan is kiváló teljesítményt és csodálatos eredményeket tud elérni. A grafikai tervezéshez 3 terület tartozik: a TSPC marketing tevékenységét kiszolgáló grafikai anyagok – portfóliófüzetek és egyéb szakágakat bemutató kiadványok, az arculathordozó tárgyak és eszközök grafikai tervezése, kivitelezése, valamint weblap, social media, stb. Nagy léptékű közületi belsőépítészeti projektjeinkben épületszignalizációs rendszereket tervezünk, melyek kidolgozásában grafikusaink szaktudását vesszük igénybe. Ezen kívül részt veszünk az egyes projektekhez készülő, megrendelők és partnerek felé publikálandó prezentációk és füzetek grafikai tervezésében.

A TSPC Design csapata nemrég kivált az építészet ágazatból, és önálló szakágként, később önálló divízióként folytatja működését Kovács-Szarka Zsófia vezetésével, lehetőséget adva a csapatnak, hogy önálló projekteket is vállalhasson, miközben meghatározó szerepet tölt be a cégcsoporton belül futó projektek belsőépítészeti feladatainak ellátásában is.

A csoport fejlődéséről, terveiről, eredményeiről Zsófiát kérdeztük.

Mit jelent számodra a design?

Számomra a design életforma. Gondolkodásmód. A design nekem a mindennapokat jelenti. Azzal, hogy kilépek az irodából vagy esténként befejezem a munkát, nem szűnök meg designer-nek lenni. Az alkotás éppúgy jelen van az életemben anyaként, testvérként, főzés, sportolás, szórakozás vagy akár a reggeli öltözködés közben, mint az íróasztal előtt.

Miből áll egy napja a belsőépítészeti és grafikai csoportnak?

Csapatunkat belsőépítészek és grafikus tervezők alkotják, akikkel 2 különböző irodában, illetve home officeban dolgozunk együtt. Általában online napindító egyeztetéssel kezdünk, ahol projektenként átbeszéljük az aktuális belsőépítészeti feladatokat. Ezután mindenki az adott projekten lévő feladatokkal foglalkozik. A napi munkavégzés jellege függ attól, ki milyen projekten és milyen tervfázisban dolgozik, egyeztetéseink vannak az építészettel és más szakágakkal, ami azért hatékony, mert a legtöbb szakág a cégcsoporton belül tevékenykedik. A csapat szakmai fejlesztésére is fordítunk időt, gyárlátogatásokon, termékbemutatókon, különböző szakmai előadásokon és rendezvényeken veszünk részt, ezzel párhuzamosan a csoport hatékony működésén és a tervfeldolgozási policy fejlesztésén dolgozunk. A grafikai és marketing feladatokat heti rendszerességgel egyeztetjük, ezen a területen is sűrűek a napjaink, mert a cégcsoport 10 éves évfordulója alkalmából éppen egy arculatfrissítést kap.

Mióta vagy a TSPC csapat tagja és hogyan változott a belsőépítészeti szakág azóta?

A belsőépítészet a kezdetek óta a cégcsoport szolgáltatásainak részét képezte, amikor még a cég külső partnerek bevonásával látott el belsőépítészeti feladatokat projektvezető építész irányítással. 2018-ban csatlakoztam a TSPC csapatához, ezt követően kisebb-nagyobb belsőépítészeti feladatokat már házon belül végeztünk építész kollégák bevonásával. A csapatom 2022 januárjában alakult, belsőépítész és grafikus tervezők alkotják. Célunk önálló ágazatként házon belül kis létszámú erős mag létrehozásával és összeszokott külső partnerhálózattal rendelkező stabil csapat működtetése.

Milyen projekteken dolgoztok jelenleg?

Néhány hónapja adtuk le a Bajai Sportuszoda és Élményfürdő kiviteli terveit, ezzel egyidőben végeztünk a Vasas Folyondár utcai Sport és táncközpont kiviteli tervdokumentációjával. Jelenleg vázlattervet készítünk az egykori Miskolcon található Korona Szálló MCC Tehetséggondozó Központtá való átalakítására, valamint tenderterven dolgozunk a debreceni Nemzeti Oltóanyag-gyár tervezésén és heteken belül bekapcsolódunk a  Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum tervezésének vázlattervi szakaszába. Néhány hónapja egy tervpályázaton is részt vettünk egy balatonfüredi szálloda tervezésére. Kisebb nemzetközi projektjeink is vannak, Belgiumban egy társasház átalakításának tervezése és kivitelezésének lebonyolítása, valamit egy tengerparti ingatlan tervezésében veszünk részt a Grivalia Hospitality Group szakembereivel együttműködve.

Milyen dolgok jelentenek nagy kihívást egy belsőépítésznek?

Sok mindent lehet kihívásnak megélni. Kihívás lehet a határidő betartása, a közös hang megtalálása a megrendelővel, a projekten együtt dolgozó csapatok összehangolása, egy különleges funkcióra vagy igényre egy különleges megoldás megtalálása, jó csapathangulat megtartása egy feszültségekkel teli projektben, és még sorolhatnám. Minden projekt más és más, mindegyikben vannak nehézségek, kihívások, de mindben vannak értékes és boldog pillanatok. Minden tapasztalat – legyen az pozitív vagy negatív – a tanulási folyamat része és ez visz minket előre.

Milyen tulajdonságai és tudása van egy jó belsőépítésznek?

Azt vallom, hogy nem elég a jó ízlés, nem elég jó építésznek lenni, nem elég jól ismerni a technológiákat, az anyagokat, kell a bátorság, a vagányság, a határozottság, művészi érzék és igény, egy állandó belső késztetés, hogy egyedit alkossunk.

Milyen aktualitás, kérdéskör vagy téma foglalkoztat jelenleg a belsőépítészetben?

Sokunkat foglalkoztat a téma, hogy a mesterséges intelligencia hogyan fogja megváltoztatni, befolyásolni az életünket. Az AI fejlesztések már kreatív területeken is hatalmas léptekkel haladnak előre. Elsőre félelmetesnek, ijesztőnek hathat ez az ismeretlen, de fontosnak tartom a bizonytalantól való félelem, aggodalom helyett megismerni a fejlesztéseket. Meg kell tanulnunk a lehetőségekkel élni, és hatékonyan használni azokat. A TSPC cégcsoporton belül felállítottunk egy, a különböző területeinket érintő mesterséges intelligencia fejlesztésekkel foglalkozó csoportot, hogy ne kövessük, hanem együtt menjünk előre a technológia fejlődésével. A belsőépítészeti és grafikai tervezésben is hatékonyan használjuk már a mesterséges intelligencia által felkínált lehetőségeket.