Skip to main content

Geodéziai Irodánk jelenlegi, megújult formájában 2023. szeptember 1. óta létezik, szakembergárdánkat öt jól képzett és tapasztalt földmérő mérnök kolléga alkotja. Hárman rendelkeznek geodéta tervezői minősítéssel, mellyel a hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően minőség-ellenőrzést és -tanúsítást végeznek minden általunk kiadott műszaki eredménytermékre, valamint szintén hárman rendelkeznek drónpilóta képesítéssel. Szakembereinket folyamatosan képezzük, így a különféle szakmai jogosultságok mellett széles látókörrel és átfogó ismeretekkel rendelkeznek a legújabb terepi és irodai technológiákról.

Földmérési szolgáltatásaink között éppúgy megtalálható a hagyományos geodézia, mint a legmodernebb térszkennelés. Ezekhez korszerű terepi mérőrendszerekkel és irodai feldolgozó szoftverparkkal rendelkezünk.
Az optikai észleléseket Robot mérőállomással végezzük, illetve eszközflottánkban megtalálható a multi-frekvenciás és -konstellációs RTK GNSS vevő is.
Büszkék vagyunk arra, hogy Irodánknak volt az országban elsőként Trimble X9 nagy teljesítményű 3D-szkennere. Ezzel a már meglévő, régebbi téradatgyűjtési technológiánk jelentős fejlesztésen ment keresztül, megnyitva az utat nagyobb volumenű és szélesebb spektrumú geodéziai munkavégzés számára.

Irodai feldolgozási kapacitásunk mostantól a klasszikus geodéziai számításoktól, kiegyenlítési- és koordináta geometriai feladatok megoldásától a georeferált 3D pontfelhők kiértékeléséig terjed.

A többféle tematikai szerinti pontfelhő kiértékelés egy jelentős szolgáltatásbeli előrelépés szakágunknál a korábbiakhoz képest. Az abból származó eredménytermékeink immár a réteghelyes, 3D vektorrajzok (pl.: tervezési alaptérkép, hídszerkezet, homlokzatrajzok, építészrajzok, metszetrajzok), térhálók, inspekciós dokumentációk, fakataszter, földtömegszámítás, illetve pontfelhőből előállított LoG300 szintű geometria, szilárd test 3D modell formájában.

Ebben a formációban, fennállásunk óta részt vettünk a Szeged Kerékpárút tervezési projektjében, melynek ~1.500 méternyi sugárút felmérési részét hibrid (szkennelés és kiegészítő geodézia) észlelési módszerünkkel mindössze három nap alatt hajtottuk végre. Az átadott 3D tervezési alaptérkép mellett a projektben menet közben felmerülő egyéb tervezői igényeket is ki tudtuk szolgálni költséges pótmérések nélkül, hiszen a 3D-pontfelhővel a teljes körutat hoztuk be az irodába mérhető virtuális valóság formájában.

Számos kisebb-nagyobb geodéziai munkarésszel támogattuk már más projektben is a tervezők munkáját. Egy budapesti projekt felméréseinek végrehajtása során ellenőriztük, kiegyenlítettük és kiegészítettük a korábbi geodéziát, illetve vonalasan kiértékeltük újonnan beszkennelt tűzfalak ereszvonalait, kéményeit, ablakait. A legizgalmasabb talán a tömeges pinceszkennelés és abból történő alaprajz készítés volt ebben a projektben, ahol leginkább érvényesülhetett az általunk alkalmazott 3D technológia hatékonysága.Nagyon szép feladat volt továbbá egy műemlékvédelem alatt álló épület felmérése is, mely során új 3D-szkennerünk szintén jól vizsgázott. A projektben az alacsony terepi hőmérséklet, hófedés és állandóan mozgó köd, valamint fényviszonyok ellenére kiváló minőségű, valódi színes 3D-pontfelhő készült.

Nagyon szép feladat volt továbbá egy műemlékvédelem alatt álló épület felmérése is, mely során új 3D-szkennerünk szintén jól vizsgázott. A projektben az alacsony terepi hőmérséklet, hófedés és állandóan mozgó köd, valamint fényviszonyok ellenére kiváló minőségű, valódi színes 3D-pontfelhő készült.

 

Bemutatkozik csapatunk

Szadai-Molnár Zsófia, építőmérnök
8 éve végeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, mint építőmérnök. Már egyetemi éveim alatt felkeltette az érdeklődésemet a geodéziai szakirány, a mögöttes matematika és persze a geodéziai műszerek is. 2023 szeptemberében kezdtem a TSPC Mérnökiroda Kft.-nél földmérőként.
Mindig is szerettem a szakmámban rejlő változatosságot, egyaránt részt veszek irodai és terepi feladatokban. Már korábbi munkáim során is eljutottam olyan érdekes helyekre, mint például egy erőmű sótalanító üzeme, vagy éppen egy budai klinika műtője.
Mivel minden feladat más és más, igyekszem mindig előzetesen felkészülni a terepi napokra, jó előre megismerni a helyszínt. Nagyon szeretek a Geodéziai Irodán dolgozni és szerencsésnek érzem magam, amiért egy ilyen motiváló és támogató csapat része lehetek. Tudom, ha akadályba ütközöm, a többiekre mindig számíthatok.
Fontosnak tartom a folyamatos, élethosszig tartó tanulást. Középtávú szakmai terveim között szerepel az ingatlanrendezői jogosultság és drónpilóta kompetenciavizsga megszerzése. Ezeket azért is tartom fontosnak, mert az így elsajátított szakmai tudást a napi munkámba tudom illeszteni, lépést tartva az állandó technológia fejlődéssel.

Markos Péter, földmérő és földrendező mérnök
Földmérő és földrendező szakon, Térinformatika szakirányon szereztem diplomámat, majd a TSPC csapatában helyezkedtem el 2014-ben geodéta, térinformatikus pozícióban.
Kezdetben hagyományos geodéziai felmérések készítése volt a feladatom, majd 2016-tól az építészeti tervezést előkészítő és kiegészítő 3D lézerszkennelést végeztem több jelentős hazai és külföldi műemlék épület felmérésével. Az elmúlt évek munkáiból kiemelném egy speciális föld alatti katonai létesítmény felmérési munkáját, amit szintén lézerszkenner alkalmazásával hajtottunk végre.
Munkámban szeretem a kihívásokat, a speciális mérnöki létesítmények felmérését, a digitális fejlődés követését és a változatos helyszíni munkavégzést.

Thomka Dávid, földmérő és földrendező mérnök
A TSPC csapatához 2023. szeptemberben csatlakoztam. 6 éve kezdtem el dolgozni a földmérésben. Minden nap örömmel várom az újabb kihívásokat, amely a szakmánkkal jár.
Feladataim általam legkedveltebb része a terepi 3D-szkennelés, illetve az ezt követő irodai feldolgozás: a pontfelhők generálása, relatív és abszolút illesztése. Ilyenkor a terep újra megelevenedik a szemem előtt, virtuális valóság formájában. A fagylalt tetején a koktélcseresznyét pedig mindig a 3D-pontfelhő kiértékelése jelenti.
Mai felgyorsuló világunkban a gyorsan változó megrendelői igények mind gyorsabban és mind nagyobb mennyiségű információt várnak el. Ezek kiszolgálása a pontfelhőből történő adatszolgáltatással valósulhat meg a leghatékonyabban. Célomul tűztem ki magamnak az ezeket támogató automatizmusok minél jobb megismerését, megértését, illetve a munkafolyamatok egyszerűsítését. Ehhez szerencsére a Geodéziai Irodán egy nagyon támogató szakmai közeget találtam.
A különböző feldolgozó szoftverek megismerése mellett fő célom a drónos technológia mélyreható elsajátítása, illetve ezek beépítése jövőbeli munkafolyamatainkba.

Mészáros Gábor, földmérő és földrendező mérnök
Földmérő és földrendező mérnöki diplomámat 2017 nyarán szereztem meg. Az ezt követő hat évben geodéziai termelésben dolgoztam, hagyományos és korszerű földmérési technológiákkal. 2023. júliusában csatlakoztam a TSPC Geodéziai Irodájához.
Amit nagyon szeretek a szakmámban az az a változatosság, amit az alkalmazott mérőrendszerek és feldolgozó szoftverek sokszínűsége jelent. Vonz a felmerülő feladatok és a terepi helyszínek változatossága, melyekre minden esetben szakmai kihívásként tekintek.
Korábbi munkahelyeimen is számos olyan izgalmas helyszínen és projektben volt szerencsém dolgozni, ahová a legtöbb ember nem jut el. Ilyen volt az M3 metró alagútja éjszaka, a Kecskeméti Katonai Repülőtér, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kifutópályája, vagy éppen a Kalocsai Kórház tetején megépült heliport.
A TSPC Geodéziai Irodáján máris számos izgalmas szkenneléses projektben vehettem részt és bízom benne, sok egyéb hasonlóban lesz még részem.
A jövőbeni célom az ingatlan rendezői minősítés megszerzése mellett, hogy minél gyorsabban beletanuljak a drónos felmérési és feldolgozó módszerekbe és ezzel a tudással felvértezve tegyem egyszerűbbé, ugyanakkor hatékonyabbá az Irodánk munkafolyamatait.

Stenzel Sándor, földmérő mérnök, földrendező mérnök, Geodéziai irodavezető
Csaknem 25 éve dolgozom már a földmérésben. Ez idő alatt számos érdekes és izgalmas hazai és nemzetközi projektben vehettem részt. Dolgoztam klasszikus termelésben: kataszteri és tervezéssel kapcsolatos geodéziában, belekóstoltam a légitérképészetbe. 3D-szkenneléssel és GNSS észlelésekkel kipróbálhattam magamat bahreini, vietnámi és szerbiai munkákon. Legutóbbi munkahelyemen felépítettem és irányítottam a térszkennelési divíziót. 2023 nyarán az ottani csapatom legjobb szakembereivel csatlakoztunk a TSPC Group geodéziájához. Itt támogató közegre leltünk, ahol a hagyományos megoldások mellett teret engedhetünk a korszerű szakmai megoldásoknak is.
Szerencsésnek érzem magam, mert szakmám a hivatásom, a szenvedélyem és hobbim is egyben. Szabadidőmben immár több, mint 13 éve szerkesztek saját blogot, könnyed hangvételű geodéziai műszerbemutató cikkekkel, emellett évek óta publikálok a Geodézia & Kartográfia Magazinban is. Ezeknek köszönhetően mindig szinte elsőként találkozom a legújabb technológiai fejlesztésekkel és elsőként próbálhatom ki szakmánk legkorszerűbb mérőrendszereit.
Szeretek új munkafolyamatokat, megoldásokat kidolgozni, tudásomat pedig igyekszem folyamatosan átadni Csapatom tagjainak. Büszke vagyok rájuk, hogy nagyszerű partnereim ebben, valamennyien nyúlnak a feladatokért, keresik a szakmai kihívásokat és rendre meg is oldják azokat.

Célom, hogy a cégcsoporton belül minél rövidebb idő alatt, minél ismertebbé tegyem a szakágunkat és szolgáltatásainkat. Szeretném, ha tervezőink tudnák és látnák, milyen profi szakmai csapat és korszerű technológia áll a rendelkezésükre a precíz és széleskörű geodéziai adatszolgáltatáskor, illetve milyen új, sokszínű eredménytermékkel tudjuk támogatni mindennapi munkájukat.

Stratégiai célunk továbbá, hogy mivel egyedülálló és keresett preferenciákkal rendelkezünk mind terepi, mind irodai feldolgozás terén, párhuzamosan a belső munkákkal a külső piacok felé is nyissunk. Ebben már eddig is komoly támogatást kaptunk a cég felső vezetésétől. Bízom benne, hogy mindezt minél előbb szép szakmai sikerekkel és elvégzett projektekkel hálálhatjuk meg.