Skip to main content

November 28-án ünnepélyes keretek között osztották ki a XXIV. FIABCI Hungary Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat díjait. A Botaniq Turai Kastély a Szálloda kategóriában aranyérmes, a kategóriák összesített versenyében pedig a II. helyezést érte el, így jogosult hazánkat képviselni a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi megmérettetésen is.

A kastélyt 1883-ban Schossberger Zsigmond építtette. A neoreneszánsz stílusú főúri rezidencia a Loire menti francia kastélyokat idézi meg. A kastélyt 1958-ban nyilvánították műemlékké. A kastély felújítása 2015-ben kezdődött, 3 ütemben újult meg és ma már egy impozáns 19 szobás szállodaként működik.

A TSPC csapata a kastély műemléki rekonstrukciós és generáltervezési feladatait látta el.

A kastély építésekor kora legfejlettebb építési technikáit és technológiáit alkalmazták, felújításakor az örökségvédelmi szabályzást és műemléki szakemberek felméréseit követve született újjá. Kiegészítésként egy modern fogadóépületet, medence- és wellnessrészleget, gépészeti rendszert, valamint a működtetést biztosító kiszolgáló traktust kapott. A felújítás része volt a 10 és fél hektáron elterülő ősfás park rendezése és újratelepítése, valamint a történelmi sétautak visszaállítása.

FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton idén 12 műfajban indultak a versenyzők, ahol mind született kategóriagyőztes. A kategóriák összesített versenyében a Magyar Zene Háza I., a Turai Kastély II., a Postapalota felújítása pedig III. helyezést ért el.

Beruházó: TRA Real Estates Kft.
Tervező: TSPC Kft., Pagony Kft., Roomba Design Studio Kft., Gyűrűsi Lilla
Kivitelező: Fehérép Kft., Lyra Florae Kft.