Skip to main content

Péntek délelőtt tartották az Építőipari Nívódíj tábla ünnepélyes felavatását a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új oktatási és kutatási épületénél.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását huszonkettedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA). Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület által alapított díj a hazai építőipar teljesítményének legmagasabb elismerésének számít. Középület-oktatási kategóriában a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) új elméleti tömbje nyerte el a díjat.

A nívódíj kihirdetésének indoklásában többek között szerepelt, hogy „az új elméleti épület kapcsolódik a régi elméleti tömbhöz, és kutatási, oktatási, közösségi helyiségek sokaságát foglalja magába. Az épület külső és belső építészeti megfogalmazása elegáns és praktikus, jól illeszkedik a funkciókhoz. Többféle feladatnak megfelel, esztétikailag kifogástalan. Megfelelő komfortélményt nyújt, különösen az előadók világítása, szellőzése, funkcióváltása, belsőépítészete kiemelkedően megoldott. Domboldali, elegáns környezetbe illő, kiemelkedő építészeti alkotás.”

 

Az egyetem a korszerű épületet 2021 őszén vehette használatba. Az új oktatási, kutatási és közösségi tevékenységre alkalmas terek összesen 12.000 négyzetméteren készültek el. Az új épületnek köszönhetően negyven százalékkal bővül az ÁOK oktatási és kutatási területe, modern diagnosztikai eszközökkel és műszerekkel felszerelt épületrészekben. A Pécsi Tudományegyetemen a magyar hallgatók mellett nagyjából 2500 külföldi diák tanul, az új épülettömb a megnövekedett hallgatói létszám mellett pedig az ő színvonalas képzésüknek is keretet biztosít.

A beruházásban a generáltervező TSPC szakemberei komplex megoldásokat mutattak annak összehangolására, hogy az oktatási területek (szemináriumi termek, nagyelőadók, közösségi terek) és a kutatás terei (laboratóriumok, izolálható lépcsőházak, zsilipek és felvonók, vizsgálók és teszttermek) egymással összhangban, építészeti megoldásokkal egymás mellé fűzve valósulhassanak meg.