Skip to main content

December első hetében építési engedélyt kaptak a Testnevelési Egyetem Alkotás utcai új épületei, amelyek a generáltervező TSPC tervei szerint valósulhatnak meg. A tömbben különböző sportfunkciók kaptak helyet, többek között egy 50 m-es fedett uszoda, fedett atlétikacsarnok, tornacsarnok, labdajátékok terei és lőtér, valamint egy 400 férőhelyes kollégium. A terület beépítése során a történeti kert rekonstrukciója is megvalósul, amely az egyetem hallgatói és oktatói mellett a lakosság számára is nyitott lesz.

A Testnevelési Egyetem kampuszfejlesztésének látványos elemeként a generáltervező TSPC egyedülálló koncepcióval az épülettömb tetején található, 9000 négyzetméteres tetőre is sportpályákat tervezett: Budapest legnagyobb tetőteraszán 320 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, zöld lugas és egy kávézóterasz található majd.

Az Alkotás utcai épületet finombeton homlokzatburkolat öleli. A burkolatnak perforált és dombornyomott elemi is vannak, a perforáció a tervezői szándék szerint nyitottságot és transzparenciát sugalló héjként fut végig az épületen. A burkolat az Alkotás utcai homlokzaton mutatja a legtöbb áttörést, majd a Győri út felé egyre jobban bezár. Az Alkotás utcában sétálva az uszodatérbe és az atlétikacsarnokba is beleshet az utca embere.

A kampusz hangulatos, zöld pihenőzónájává válik a Hauszmann-féle történeti kert: a védett kertet az atlétikacsarnok 13 méter magas fala zárja le. A TSPC tervezői egy különleges megoldással, vertikális kert kialakításával kívánták vizuálisan „folytatni” a történeti örökséget. A 66 méter hosszú, 7,5 méter magas hatalmas falat tájépítész tervezők és speciális szaktervezők segítségével futtatják be zöldfallá.

A Testnevelési Egyetem mintegy 78.000 négyzetméteren, több ütemben újul meg, jelenleg is zajlik a Csörsz utcai atlétikai csarnok és multicsarnok kivitelezése. A fejlesztés régiós szinten is jelentős léptékű oktatási beruházás, amely a hallgatók és oktatók magas szintű munkáját segíti majd.   

Néhány érdekesség a kampuszról:

  • Edzés versenyhű körülmények között: A készülő uszoda megfelel majd a hivatalos FINA-minősítésének, így alkalmas lehet versenyek megrendezésére is. A tervezési alapkoncepció szerint azonban ez nem cél, inkább azért fontos, hogy a sportolók minősített versenykörülmények között készülhessenek a megmérettetésekre.
  • Zárt atlétikai csarnok futókörrel: Itt épül Magyarország első, televíziós közvetítésre is alkalmas zárt atlétikai csarnoka, amely a 200 méteres futókört is az épületen belül valósítja meg.
  • Egymásra épülő sportterek: Különleges megoldás a sportpályák elhelyezése a tornacsarnok épületében: a három emeleten különböző funkciójú terek épülnek egymásra. A tornacsarnok fölött a két szinten a küzdősportok termei (karate, judo, birkózás és ökölvívás) találhatók. A kosárlabda terem fölött két kézilabda terem is található, ez szintén komoly szakmai kihívás volt a tervezés során.
  • Szakértelem: A tervezés során több, mint 150 mérnök segítette a magas szintű szakmai munkát. Komoly kihívást jelentett például a hatalmas fesztávú csarnokok tetején elhelyezett sportfunkciók helyének kialakítása és tartószerkezeti tervezési munka. Különleges feladat volt például a hatalmas tetőterasz sportpályáinak dinamikus terhelhetőségi vizsgálata, hiszen egy ekkora épületnél nagyon figyelni kell az együttmozgásokra: a tetőn tiltólistán van például a 30 fő fölötti aerobic-óra megtartása is. Mivel még nincs magyar szabvány és ajánlás erre a funkcióra és annak méretezésére, a TSPC mérnökei a BME szakembereit hívták meg a tervezésbe a teherelemzések és rezgésvizsgálat tervezési szakaszában való elkészítésére.

Testnevelési Egyetem új Kampusza II. ütem megvalósítása

Atlétika csarnok-Uszoda-Sporthotel, Tornacsarnok, Labdajáték csarnokok-Lőtér, Kollégium-Diákhotel

Tervezés éve: 2017-2019

Megbízó: Testnevelési Egyetem

Generáltervező: TSPC Kft.

Felelős építész tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia – TSPC Kft.

Projektvezető építészek:

Szántó Csilla, Faltusz Csaba – TSPC Kft.

Bach Péter DLA, Bánhegyi Zsolt – Formiconcept

Építész munkatársak: 

Balla-Novák Eliza, Bélafi Károly, Bóta Andrea, Csapó Máté, Csűri Johanna, Farkas-Miklós Imola, Fehér Orsolya, Gyovai Benjámin, Hitró Enikő, Molnár-Pálfi Flóra Barbara,
Pallay Nóra, Szabó Anna, Szente Zoltán 
– TSPC Kft.

Bagi Borbála, Bokány Imre, Debkowsky Dóra, Göde Dorottya, Halmai Dénes, Kovács Lelle, Leitold Debora, Polyák Ágnes, Ramiro Giselle, Szekeres Ágnes, Szodorai Tímea, Újlaki Ágota, Vass Endre – Formiconcept

Tartószerkezeti tervező: Fejér Szabolcs, Csiszár Sándor, Leipold Kolos, Nagy Tamás Bajnok-TSPC Kft.; Janik Ottó – Janik Mérnökiroda

Tájépítészeti Tervező: Hencz Helga, Nusser Gabriella – Kertművek Kft.

Belsőépítész tervező: Bach Péter DLA, Terbe Rita DLA, Koch Lilla Boróka, B. Tóth Zsuzsanna – Formiconcept

Épületgépészeti Tervező: Vörös Tamás – Perfect-Plan Kft.

Épületvillamossági Tervező: Kapitor György – Zone-Plan Kft.

Medencegépész Tervező: Eördögh Zsolt – Mecsekterv Kft.

Külső Közmű: Kenyeres Bálint, Mihály Ferenc – FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.

BIM: Nagy Gábor, Szalai Dóra – TSPC Kft.; Dudás Bence  – DudáStúdió Kft.