Skip to main content

Anyák napja kapcsán nyilatkozik a családi értékrendről Magyarország egyik vezető mérnökirodája, a százharminc főt foglalkoztató TSPC Csoport, akik olyan projektek tervezését tudhatják portfóliójukban, mint a budapesti Millenáris Széllkapu Park, a Testnevelési Egyetem új kampusza, a pécsi ÁOK innovációs- és tudásközpontja vagy a győri Dunakapu tér.

„Családbarát munkahely vagyunk, és hiszünk benne, hogy az édesanyák munkájába vetett bizalom sokszorosan megtérül cégünknek – mondja Kádár Mihály, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője. Az építészet, a mérnöki szolgálatatások világa alapvetően egy férfias, kevéssé rugalmas közeg, ahol a feszített tempójú projektmunka, a leadási határidők és a terepen való munkavégzés sokszor nem kedvez a családi életnek; mi szeretnénk tenni azért, hogy ez nálunk másképp legyen .

Amikor új kollégánkkal közös munkában gondolkozunk, azt hosszú távra tervezzük és tisztában vagyunk vele, hogy amennyiben szeretnének gyermeket vállalni, ez akár évekig tartó távolmaradást jelent. Azt tapasztaljuk, hogy ha a cég támogató hozzáállással, kedvezményekkel és személyes odafigyeléssel segíti ezt az időszakot, az édesanya vagy édesapa munkája később bizalomra és lojalitásra épül és ne tagadjuk azt sem: a családi életből visszatérve gyakran sokszoros munkakedvvel, lendülettel és új ötletekkel jönnek kollégáink.”

„Kétgyermekes, boldog anyuka vagyok, és az itthon töltött időben gyermekeimre tudok koncentrálni, mert tudom, hogy tárt karokkal várnak vissza a TSPC-hez. A céges rendezvényeken én is részt szoktam venni és ott mindig megkérdezi a vezetőség, hogy mikor szeretnék visszamenni dolgozni, vagy szeretnék-e otthonról feladatot vállalni, mert ők nyitottak ennek a nem-hagyományos munkaidőben történő megszervezésére is. Néhány havonta be is szoktam látogatni az irodába a gyerekekkel, és olyankor mindig nagyon kedvesen fogadnak. Igyekszem kedvet csinálni a többieknek is a gyerekvállaláshoz!” – mondja Vezér-Vereb Éva, a TSPC projektvezető építésze.

A budapesti és győri, illetve szlovákiai irodával rendelkező mérnökiroda jelenleg tizennégy nyitott pozícióval várja új munkavállalóit. A cég a jövőben szeretné további lehetőségekkel és támogatásokkal segíteni családos munkavállalóit ezek kidolgozásához a cég vezetése és a HR elsősorban a családos kollégák véleményét és tapasztalatait kéri.

Milyen intézkedésekkel segítjük a családos munkavállalóinkat?

A TSPC-nél lehetőség van részmunkaidőben is munkát vállalni.

A heti egy nap home office minden munkatársunk számára biztosított, ez a munkaidő 20%-át jelenti.

Sok nagyvállalattal szemben a péntek a TSPC-nél rövid nap: a munkaidő a hétköznapokon fél órával tovább tart, pénteken viszont csak délután 2 óráig, így kollégáink már a péntek délutánt is a családjukkal tölthetik.

A cafeteria-keret felhasználható a bölcsődei, óvodai és iskolai étkezési, illetve gondozási díjak fedezésére is.

Kollégáink számára biztosított, hogy a gyermekkel otthon töltött időszakban is céges támogatással vegyenek részt szakmai továbbképzéseken. Kolléganőnk, Balla-Novák Eliza és Marci baba például a szakmérnöki képzést végzik a GYED alatt, de Pallay Nóra kolléganőnk is már Bendivel fejezte be a belsőépítész képzést.

A TSPC-nél lehetőség van a gyermekgondozási időszak utáni fokozatos visszatérésre. Kollégáink vállalhatnak kezdetben akár csak egy-egy, home officeból elvégezhető projektmunkát vagy részfeladatot.

Folyamatosan éreztetjük babával otthon lévő kollégáinkkal, hogy ők továbbra is csapatunk teljes értékű tagjai, örömmel hívjuk őket céges rendezvényeinkre, a karácsonyi vagy csapatépítő eseményekre, illetve online találkozóinkra is.

Nem kérdés, hogy a GYES lejárta után, vagy amikor a szülő visszatérne a munka világába, cégünk visszavárja az édesanyákat.

A jelenlegi koronavírus-járvány alatti első intézkedésünk volt, hogy várandós és kisgyermekes kollégáinknak biztosítottuk a home office munkalehetőséget.

Néhány cégadat:

A TSPC munkavállalóinak 48 százaléka nő, a munkavállalók átlagéletkora 35 év.

A vezető pozíciók felét női munkavállalók látják el.

Az elmúlt nyolc év alatt tizenegy babaváró bulit tartottunk, a cégben dolgozó 131 kollégának összesen hetvennégy gyermeke van. 

Jelenleg kilenc kollégánk tölti szülési szabadságát.