Skip to main content

A győri Töltésszer utcában található Adminisztrációs Épület és Eszköztároló, közismert nevén „Csónakház” energetikai felújításon esett át. Az épület szerkezetkész, a bokrétaünnepségre március 27-én került sor. A generáltervezést, a lebonyolítást és a műszaki ellenőrzést a TSPC csapata végezte, a projekt életét végigkísérve az ötlettől a megvalósításig. A felújított épület új funkciókkal is bővült.

Győr a folyók városa, a vízi élet központja, ahol fontos szerepet kapnak a folyók partjai mentén kiépített épületek és stégek. Az itt található „Csónakház” a felújításnak köszönhetően nemcsak egy energetikailag modernizált és automatizált épület lesz, hanem új funkcióinak köszönhetően a Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzat részére biztosítja nagyobb létszámú konferenciák megtartását és egyben a város egyik rendezvényközpontjává is válhat.

A létesítmény 2 emeletes: az alsó szinten kapnak helyet az eszköztároláshoz kapcsolódó funkciók. Az eszköztároló 170 m2-re lett bővítve, a helyiség a ház Dunához közelebbi sarkában helyezkedik el, mögötte a szociális blokkal.

Az épület felső szintje a Duna felőli oldalon helyezkedik el, új üvegfalakkal ellátva a szép kilátás és modern hatás biztosítása érdekében. A felújítást követően egy 230 m2-s, 150 fős befogadására alkalmas konferencia- és rendezvényterem került kialakításra, amely szükség esetén mobilfalakkal elválasztható különtermekké alakítható. Az emeleten kialakításra került továbbá egy vizesblokk akadálymentes mosdóval, egy teakonyha, illetve egy szék- és asztalraktár, mely a nagy termi funkció bútorait tartalmazza.

A tervezés során a korszerűsítéshez szükséges minimális szerkezeti változtatásokra került sor az épület ártéri fekvése miatt. Ennek következménye a fentebb tárgyalt funkcionális elosztás, de kihatással van az épületszerkezetekre is. Kizárólag olyan szerkezetek kerültek megtervezésre, melyek az időszakos áradásokat tűrik.

A kulturális épület Győr városának fontos és elhelyezkedésének köszönhetően különleges rendezvényközpontja lesz. Ezzel a létesítménnyel a TSPC Csoport Győrben megtervezett épületeinek és tereinek száma bővül. Portfóliónkba tartozik a már felújított Dunakapu tér mélygarázzsal, illetve a jelenleg készülő és átadás előtt álló Győri Vízi- és Élménypark.

Megrendelő: Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata

Építészeti generáltervezés: TSPC Kft.

Fotó: Ács Tamás, GyőrPlusz