Skip to main content

Piliscsabán, a Iosephinum területén épül az Országos Széchényi Könyvtár raktára, amely az írott nemzeti örökség őrzésének helye lesz. Az archivális raktár generáltervezője a TSPC Kft. és konzorciumi partnere, a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft., a kivitelezést a Fejér-B.Á.L. Zrt. és West Hungária Bau Kft. konzorcium végzi. Az épület elérte legmagasabb pontját, így december 15-én bokrétaünnepet tartottak Piliscsabán.   

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által megrendelt beruházás célja az archiválási, azaz tartós megőrzési kötelezettséggel érintett, sokszor muzeális dokumentumok megfelelő tárolása. Az ebbe a típusba tartozó dokumentumok száma évente akár 15 ezer példánnyal nő, így a beruházás nemcsak a biztonsági alapkövetelmények megvalósítása, hanem a szakszerű tárolás miatt is fontos. A fejlesztés a Makovecz Imre Bástyája Program keretében valósul meg.

Az épület tömegformálásával egy könyvet mintáz, a könyv „gerince” fogja majd össze az épületet átfogóan ellátó gépészeti-műszaki funkciókat a délnyugati oldalon. A homlokzat domináns eleme az a falevél formájú záróelem, amely egyszerre utal az erdő-levél-fafeldolgozás-papír-könyv folyamatára, mutatja az összetartozást a magányos épületet őrző erdővel, áttörtségével pedig az idő múlását, az anyagok, a papír öregedését sugallja.

A mellette elhelyezett bejárati üvegkubus egy látszóbordák nélküli strukturált függönyfal. Itt egyszerre jelenik majd meg a fenyőfa-sejtszerkezet mintázata építészeti megoldásokkal kifejezve, a digitalizáció kétbites rendszerére való reflektálás, illetve a Braille-írás ritmusossága. A másik hangsúlyos elem a világos színű kéregpanel burkolat, melynek horizontális struktúrája a papír lapjainak rendszerét idézi. Lényeges homlokzatképzési elem az északkeleti oldal „pillérsora”, mely a nagy felületű, háromezer négyzetméternyi tetőfelület, a homlokzati síktól eltartott elhelyezésű esővíz levezető csatornái, melynek megformálásában absztrahált módon jelenik meg a makoveczi ágasfa.

A kivitelező nemrég arról adott hírt, hogy elkészült a főépület zárófödéme és jelenleg a tető déli oldalán végighúzódó fedett gépház födémének szerkezetépítése zajlik. A főépület födémáttöréseinél a vízzárások elkészültek, a zárófödém bitumenes szigetelése és a kapuépületek vízszigetelése pedig november utolsó heteiben kezdődött meg. A víziközművek kivitelezése a kisebb bekötések, valamint a víznyelők kivételével befejeződött.

Az archivális raktár több mint 80 kilométernyi polcfolyóméteren őriz majd dokumentumokat. A raktárállapotok megőrzésére zsilipes rendszert alakítanak ki. Az épületben restaurátor- és kötészeti műhely, illetve digitalizációs központ is működik majd. A piliscsabai épületet minimum száz évre tervezték, ez határozza meg a polcok mennyiségét is, biztosítva azt, hogy az állomány bővülése esetén is elegendő hely álljon rendelkezésre. A felhasznált anyagok között a finombeton, a süttői mészkő és az üveg mellett a Makovecz munkáira reflektáló, sötétbarnára vagy feketére nemesedő vörösréz is megjelenik, mely elpusztíthatatlannak tartott anyagként az öröklétbe vetett reményt jelképezi.

Stáblista:

Megbízó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Generáltervező: TSPC Kft. és Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft.

Felelős építész tervező: Kádár Mihály – TSPC Kft.

Projektvezető építész: Parai Zoltán – TSPC Kft.

Projektmenedzser: Ferencz Norbert – TSPC Kft.

BIM menedzser: Szente Zoltán – TSPC Kft.

Építész tervezők: Turi Attila és Terdik Bálint – Tectum-ART Kft.

Építész koordinátor: Ábrahám Krisztina – TSPC Kft.

Építész munkatársak: Bóta Andrea, Csapó Máté, Éhárt Zsuzsanna – TSPC Kft., Turi Gergő, Kiss Márta, Juhász Balázs – Tectum-ART Kft.