Skip to main content

Szeptember 5-én átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új oktatási és kutatási épületét: az új tömbben oktatási, kutatási és közösségi tevékenységre alkalmas tereket vehetett használatba az egyetem, összesen 12.000 négyzetméteren. Az új épületnek köszönhetően negyven százalékkal bővül az ÁOK oktatási és kutatási területe, modern diagnosztikai eszközökkel és műszerekkel felszerelt épületrészekben.

A Modern Városok Program keretében megvalósult beruházás célja egy korszerű, nemzetközi színvonalú, zöld és hallgatóbarát kampusz volt. Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 szemináriumi terem készült el.  A kampusz belsejében található hatalmas központi pihenőpark tóval, kényelmes ülőbútorokkal és árnyas zónákkal várja a hallgatókat és oktatókat. A fejlesztés 135 új parkolóhely és 140 kerékpártároló kialakításával rendezte az egyetem parkolási szükségleteit. A Pécsi Tudományegyetemen a magyar hallgatók mellett nagyjából 2500 külföldi diák tanul, az új épülettömb a megnövekedett hallgatói létszám mellett az ő színvonalas képzésüknek is keretet biztosít majd.   

Az új épülettömb kialakításában a generáltervező TSPC szakemberei komplex megoldásokat mutattak annak összehangolására, hogy az oktatási területek (szemináriumi termek, nagyelőadók, közösségi terek) és a kutatás terei (laboratóriumok, izolálható lépcsőházak, zsilipek és felvonók, vizsgálók és teszttermek) egymással összhangban, építészeti megoldásokkal egymás mellé fűzve valósulhassanak meg.

Néhány érdekesség a pécsi kampuszról:

  • Az intézeti működést a földszinten és az első emeleten elhelyezett speciális oktatási terek támogatják modern felszereltségű hallgatói gyakorlatos laborokkal és egyéb oktatási terekkel (300 fős nagyelőadók, 130 fős kiselőadók, oktatási termek).
  • Az új épületszárnyban találhatók az úgynevezett Core Facility terek, melyek az orvosi kutatások legmagasabb szintű követelményeinek felelnek meg és speciális jellemzőkkel bírnak. Ez a terület a „labor a laboron belül” elv szerint valósult meg, az épület közepén helyezkedik el és az intézetek közösen használják.
  • Különleges kihívást jelentett a TSPC szakembereinek az Imaging laborsor kialakítása, amely az itt elhelyezett szuperérzékeny optikai eszközök miatt boxonként külön szabályozható légtechnikai és világítási rendszerrel ellátott azért, hogy fénytől elzárt, fotonizolált területen biztosíthassa a teljes pormentességet.
  • A molekuláris biológialabor területe izoláltan, zsilipelő beléptető rendszerrel működtetett. A teljes labortérben a légtechnikai berendezésnek képesnek kell lenni kiszűrni a DNS és RNS szennyeződéseket. Különleges feladat volt a hőmérséklet, illetve a páratartalom szabályozásának megoldása is.
  • Az épületben meg kellett oldani az élőállatok és vegyszerek függőleges irányú mozgatását a központi tárolók és az állatház, valamint a laborszintek között, az egyéb közlekedő terektől izoláltan, melyre egy külön csak ezt a célt szolgáló liftcsoport került kiépítésre.

A Pécsi Tudományegyetem ÁOK új épülettömbjéről a TSPC videót is készített, amely az alábbi linken megtekinthető: 

A TSPC bemutatja: Pécsi Tudományegyetem – YouTube

Fotó: Hlinka Zsolt a TSPC Csoport részére.

Stáblista

Felelős tervező: Kádár Mihály – TSPC Mérnökiroda Kft.

Építész tervező: Kisgergely Csaba – TSPC Kft., Sebestyén Péter – Másfél Építész Stúdió Kft.

Tartószerkezeti tervező: Richter László – Richter Mérnöki Iroda Kft.

Épületgépészeti tervező: Dr. Schultz Andrea – TOP KVALITAS Kft.

Kert- és tájépítészet: Hencz Helga – Kertművek Kft.

Út- és forgalomtechnikai tervezés: Geri Péter – TSPC Kft.

Orvostechnológiai tervezés: Gorzó Csaba – CG-Conto Bt.

Megrendelő: Pécsi Tudományegyetem

Kivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt.