Skip to main content

A Modern Város Program keretein belül megújított győri strandfürdő építése a végéhez ért, az új Győri Vízi Élményparkot átadták, június 17-től pedig már nyitva a látogatók előtt is. A projektben a műszaki ellenőri feladatokat a TSPC csapata látta el.

A Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál megvalósuló fejlesztés magába foglalta a strandfürdő teljes átalakítását és felújítását, valamint egy vízi élménypark kialakítását is. A Rába Quelle épülete felújításon esett át és kialakításra került mellette egy új uszodaépület új öltözőblokkal, egy 25 méteres úszómedencével és egy 13,5 méteres tanmedencével. Az épület üvegfala elhúzható, így nyaranta egybenyitható a strand területével.

Az élményfürdővel együtt létrejött egy új árvízvédelmi védmű, amely lehetővé tette, hogy az élménypark ne csak vízszintesen, hanem függőlegesen is épüljön. Ennek köszönhetően került kialakításra egy háromszintes medencerendszer, amelyet akár egyszerre 500 strandoló is igénybe vehet. A legfelső szintről egyedülálló panoráma nyílik a fürdőre és a városra is.

A kül-és beltéri szaunavilág és a termálfürdő megújítására is sor került, így létrejött az ország egyik legnagyobb szaunablokkja egyedi hangulatú japán szaunakert pihenőtérrel. A szaunaház 150 fő befogadására alkalmas. A létesítményhez tartozik egy Hajós Alfréd által tervezett, műemléki védelem alatt álló épület is, amely új funkciókat kapott: a kiszolgáló helyiségek mellett egy cukrászda is várja az ide látogatókat.

A Győri Vízi Élménypark egyedülálló látványossága a 32 méteres szódaszifon formájú csúszdatorony, amely a szikvizet feltaláló Jedlik Ányos emlékére készült. A szódaszifon alakú csúszdatoronyból indul többek között egy egy-illetve kétszemélyes úszógumis, és egy többszemélyes csúszda is.

Az élménypark számos új, kültéri tematikus medencével bővült: egy többszintes panoráma- és lagúnamedence is helyet kapott, egy egész gyermekbirodalom került kialakításra, vannak fiatalos koktélbárral kialakított medencék, illetve csendes zónák a relaxálni vágyóknak, valamint a korábbi Cziráky-medence helyére egy spray-park került a gyereknek.

Az élménypark mellett kétszintes parkolólemez is a felújítás része volt, amely 300 autó parkolását biztosítja majd.

A régi Rába Quellének 11 medencéje volt, az új létesítményben pedig már 21 medence várja a látogatókat minden korosztályból. A létesítmény részeként számos vendéglátóhely is létesült: bárok, kávéházak, tematikus éttermek biztosítják a vendégek teljes körű szórakozását.

A TSPC Csoport portfóliójában számos uszoda és vízi létesítmény található, amelyek generáltervezési feladatait csapatunk látta el, köztük a már 1 éve nyitva tartó Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda, valamint a szegedi Tiszavirág Sportuszoda is megtalálható.

Stáblista:

Projektvezető műszaki ellenőr: Szuhay László – TSPC Mérnökiroda Kft.

Műszaki ellenőrzés: Róth Ernő – TSPC Engineering Kft., Szuhayné Turóczi Zita – TSPC Kft.; Geri Péter – TSPC Mérnökiroda Kft.; Kiss István – GWS Technology Kft.; Zay Zoltán – ZABO General Kft.

Projektmenedzser asszisztens: Bodó Nikoletta – TSPC Kft.