Skip to main content

Végleges a Debreceni Egyetem Klinikai Központjához tartozó Új Klinikai Tömb megvalósíthatósági tanulmánya, így a TSPC koncepciója és tervezési programja szerint kezdődhet meg az új épület megvalósítása.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi ellátó szervezete, infrastrukturális háttere jelenleg azonban rendkívül heterogén, széttagolt. A fenntarthatóság, a hatékonyság és a betegellátás színvonalának növelése érdekében elengedhetetlenné vált a telephelyek működésének felülvizsgálata és egy hosszú távú, ütemezett fejlesztési koncepció kidolgozása.

A megvalósíthatósági tanulmány készítése során az Egyetem orvosszakmai koncepciójához legjobban illeszkedő megoldás kidolgozása érdekében több helyszínt, beépítési, tömegformálási és ütemezési lehetőséget is megvizsgálatunk, szem előtt tartva az intézmény és a város hosszú távú fejlesztési stratégiáit.

Az Új Klinikai Tömb megépítése lehetőséget biztosít arra, hogy a szakmák integrálásával és átcsoportosításával a meglévő kórházi épületek felszabaduljanak és új funkciókat kapjanak. A terv egyik fontos eleme, hogy minden összevont vagy új helyre kerülő osztály jobb körülmények között működjön és megszűnjenek a párhuzamosságok.

A beruházás keretében mintegy 140.000 négyzetméteren az alábbi funkciók megvalósítása tervezett:

700 új ágy – fekvő- és járóbeteg ellátás

integrált oktatási funkció

egészségpláza

kiszolgáló funkciók

parkolóház

Az 21. századi kórházfejlesztés eredményeképp egy olyan SMART technológiákat befogadni képes egészségcampus jön létre, mely a gyógyító funkciók mellett az Egyetem oktatási tevékenységét, illetve a város gazdasági potenciálját is erősíti. A tervezés további lépéseiről hamarosan beszámolunk.