Hírek

Hajdúságból felhajtogatott forma, azaz többfunkciós kunhalom a láthatáron – a TSPC díjazott terve a Hajdúszoboszló Multicsarnok pályázatán

2021. január 13.

A Magyar Építész Kamara oldalán közzétett eredmények alapján a TSPC terve díjazásban részesült a Hajdúszoboszló Multicsarnok tervezésére kiírt ötletpályázaton. 

A kiíró által megfogalmazott tervezési programnak megfelelően a TSPC szakemberei egy olyan épület terveztek, amely kiszolgálja a város számára szükséges sport, kulturális és gazdasági funkciókat. A kiírók egy három részre osztható, 1500 fős mobil lelátóval ellátott multicsarnokot szeretnének megvalósítani, amely helyet ad a városi sportéletnek és alkalmas kulturális rendezvények, koncertek, szalagtűző ünnepségek és kiállítások lebonyolítására is.

A TSPC díjazott tervében a tömegformálás egyrészt a füves síkságból felhajtott formát, egy mai, többfunkciós kunhalmot, másrészt a föld mélyéből előtörő termálvizet idézi. A környezetéből spirálként fokozatosan kiemelkedő tömeg zöldtetővel gazdagítja a programot. A sísáncot idéző tető egy elvonulásra, piknikezésre alkalmas lebegő parkként valósulhatna meg.

A kiíró által megjelölt fejlesztési terület, az egykori Camping területe speciális elhelyezkedésű a településszerkezeten belül, melyet fejlesztési szempontból a perifériális elhelyezkedés, izolált közlekedési infrastruktúra, két működő futballpálya, ivóvíz-kutak és tisztítótelep terhel. A területet délről vállalkozói telephelyek választják el a Debreceni úttól, észak felől lakóövezet határolja szűk utcaszerkezettel, nyugatról nyüzsgő szolgáltató övezet, keletről pedig sűrű erdősáv határolják.

A tervezés során megnehezítette a telepítési koncepció kialakítását a város duális településközponti berendezettsége. A TSPC tervezői a kiírásban megjelölt potenciális műfüves pálya pozíciót elvetették, helyette a volt Camping és KISZ-tábor területét választották, így kialakítva – a kiírásban is megjelenő – „zöld” tengelyt a Szilfákalja – József Attila út kereszteződésétől egészen a Tessedik utcáig.

Az U-alakban elhelyezett tömeg ölelő karként fogadja a város központja felől a parkon át érkezőket. A két hosszanti épületszárny vizuálisan és akusztikailag is védi és lehatárolja a közöttük húzódó „díszteret”. Szabadtéri rendezvények esetén ez a megoldás zajvédelmet nyújt a lakóterületek részére, illetve a belső udvart is óvja a Debreceni út forgalmi zajától. A telepítésnek köszönhetően az északon húzódó vízműtelep, illetve a déli oldalon húzódó ipari terület közelsége sem jelenik meg zavaró tényezőként. A tervezőcsapat törekedett arra, hogy olyan épületet hozzanak létre, amely alkalmas a városban élő emberek azonosságtudatának és kötődésének erősítésére.

Az épület megformálása során a tervezők szerették volna, ha a létesítményt minél inkább a természet, a táj részeként kezelni. A megadott tervezési területen összefüggő tömegként, de ütemezhetően megvalósítható épületben tervezték meg az 1500 fős rendezvénycsarnokot, fitness-wellness központot, játszóházat és étteremet. A fő funkciók egymás után sorolva, akár ütemezett megvalósítással, végül mégis egy egységként kezelhetően kerültek elhelyezésre. Ezen kialakításnak számos előnye van: gazdaságosabb építés és üzemeltetés, illetve az épületrészek közötti átlátás és átjárás lehetősége.

A pályázat díjazásban részesült.

Stáblista:

Kádár Mihály vezető építész tervező

Rónaszéki-Fekete Zsuzsanna építész tervező

Csűri Johanna építész tervező

Hitró Enikő építész tervező

Dittelová Tímea építész tervező

Zsemlyeová Éva építész tervező

Vörös Tamás épületgépész tervező

Szögi Mátyás épületvillamossági mérnök

Fejér Szabolcs tartószerkezeti szakmérnök

Spagina Szabina közműtervező mérnök

Geri Péter István út és közlekedés tervező

Tornyi Dávid látványtervező

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.