Hírek

Elstartolt Buda nagyszabású campusfejlesztése

2019. április 18.

Három emelet magasságban vezet majd a futópálya a Testnevelési Egyetemen: A generáltervező TSPC Kft. szakemberei a 9000 négyzetméteres tetőteraszra is terveztek egyetemi sportpályákat.

Buda szívében, az Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utcák ölelésében indul a főváros legnagyobb campusfejlesztése: a Testnevelési Egyetem területe több ütemben, újabb 78.000 négyzetméteren épül és újul meg, hogy néhány éven belül egy komplex, innovatív és zöld városrésszé válhasson. A generáltervező TSPC Kft. szakembereiegyedülálló koncepcióval az épülettömb tetején található, 9000 négyzetméteres tetőre is sportpályákat képzeltek el: Budapest legnagyobb tetőteraszán 320 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, lugas, valamint egy kávézóterasz található majd.

„A megrendelő Testnevelési Egyetem célja a campusfejlesztéssel a lehető legmodernebb körülményeket biztosítani a jövő sportolóinak” – mondja Kádár Mihály, a TSPC Csoport tulajdonos-ügyvezetője. „A mi feladatunk ebben a projektben az, hogy a magyar sportoktatás hagyományait a tervezés modern megoldásaival ötvözzük. Olyan élhető, átsétálható, lélegező egyetemi városrészt képzeltünk el, amely a sportszakmának különleges megoldásokat mutat, a környéken élőket pedig egy friss, elérhető városrésszel gazdagítja.”

Az innovatív szemléletéről ismert TSPC Kft. a megrendelő karakteréből adódó fegyelmezettséget és a funkciók által meghatározott komoly szakmai elvárásokat modern szemlélettel ötvözte. A campus nemcsak az oktatás helyszíne, hanem kreatív, 21. századi élettér kíván lenni: nyitott, nagyméretű közösségi terei maradásra biztatják az egyetemistákat és a betérőket is. A tervező fontosnak tartja az elsődleges használó Z-generáció igényeit is: a tető igazi rooftop-életérzéssel és lazán szerveződő közösségi terekkel várja a diákokat.

„A tervezés két évvel ezelőtt kezdődött, nagy lendülettel és egyre bővülő létszámmal álltunk neki a nem kis kihívást tartogató feladatnak. A feladat komplexitására jellemző, hogy a tervezési területen több épületben mintegy 20 sportág oktatásra alkalmas tereit kellett elhelyeznünk, illetve a legnagyobb, Alkotás utcai épületegyüttesben bonyolult funkcionális rendben kapcsolódnak össze mindezek egy 4 csillagos sporthotellel.” – mondja Könözsi Szilvia, a TSPC Kft. építész tervezési igazgatója, a Testnevelési Egyetem-projekt felelős tervezője. A projekt már a tervezési szakaszban is a szakmában kiemelkedő léptékű, több, mint 150 fős csapat szakértelmét és innovatív ötleteit ötvözi.

Néhány érdekesség a projektről:

  • Nyitottság: Az Alkotás utcában sétálva az uszodatérbe és az atlétikacsarnokba is beleshet az utca embere: a campusokra jellemző nyitottság elvét sugallja ez a transzparencia.
  • Edzés versenyhű körülmények között: A készülő uszoda megfelel majd a hivatalos FINA-minősítésének, így alkalmas lehet versenyek megrendezésére is. A tervezési alapkoncepció szerint azonban ez nem cél, inkább azért fontos, hogy a sportolók minősített versenykörülmények között készülhessenek a megmérettetésekre.
  • Zárt atlétikai csarnok futókörrel: Itt épül Magyarország első, televíziós közvetítésre is alkalmas zárt atlétikai csarnoka, amely a 200 méteres futókört is az épületen belül valósítja meg.
  • Vertikális kert: A Hauszmann-épület védett, történeti kertjét az atlétikacsarnok 13 méter magas fala zárja le. A TSPC tervezői egy különleges megoldással, vertikális kert kialakításával kívánták vizuálisan „folytatni” a különleges örökséget. A 66 méter hosszú, 7,5 méter magas hatalmas falat tájépítész tervezői és speciális szaktervezői segítséggel futtatják be zöldfallá. (Szintén a TSPC Kft. munkája a Millenáris Széllkapu parkban most épülő, 350 tonnás acélvázon nyugvó vertikális kert tervezése.)
  • Egymásra épülő sportterek: Különleges megoldás és komoly szakmai kihívás a sportpályák elhelyezése a tornacsarnok épületében: a három emeleten különböző funkciójú terek épülnek egymásra. A tornacsarnok fölött a két szinten a küzdősportok termei (karate, judo, birkózás és ökölvívás) találhatók.
  • Valami régi, valami új: A Tornacsarnok homlokzatában egy igazi építészeti érdekesség jelenik meg: a Kiss János altábornagy utca helyi védettséget élvező épületének tégla architektúráját őrzi majd az új koncepció. Ez a védett homlokzat megtartásra kerül és mögötte végigfut majd az új épülettömb.
  • Transzparencianövelés: Az épületet finombeton homlokzatburkolat öleli. A burkolatnak perforált és dombornyomott elemi is vannak, a perforáció is minél nyitottabbá és átláthatóbbá teszi a campust, transzparenciát növelő héjként fut végig az épületen. A transzparenciát biztosító burkolat az Alkotás utcai homlokzaton a legtöbb áttörést tartalmazó, majd a Győri út felé egyre jobban bezár.
  • Szigorú szerkesztettség: Az építész tervezési feladatok során a TSPC Kft. szakemberei folyamatosan fókuszban tartották a Testnevelési Egyetem alapelveit, melyet a „Szellemet, erkölcsöt, erőt egyesíts!” szlogenben fogalmaznak meg. A szigorú szerkesztettség, a legmagasabb minőségi elvárásoknak való megfelelés és a sportéletben elengedhetetlen fegyelem és rend építészeti sarokpontjai a tervnek.
  • Szakértelem: Már a tervezési szakaszban több, mint 150 szakember és csapataik segítették a magas szintű szakmai munkát. Komoly szakmai kihívást jelentett például a hatalmas fesztávú csarnokok tetején elhelyezett sportfunkciók helyének kialakítása és tartószerkezeti tervezési munka, melyben eddig nem látott megoldásokat szállít a TSPC. Érdekességként említhető például a hatalmas tetőterasz sportpályáinak dinamikus terhelhetőségi vizsgálata, hiszen egy ekkora épületnél nagyon figyelni kell az együtt mozgásokra: ki gondolná, hogy tiltólistán van például a 30 fős aerobic-óra.

Testnevelési Egyetem új Kampusza II. ütem megvalósítása

Atlétika csarnok, Uszoda, Sporthotel és Tornacsarnok épületegyüttese

Tervezés éve: 2017-2019

Megbízó:  Testnevelési Egyetem

Generál Tervező: TSPC Kft.

Felelős Építész Tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia – TSPC Kft.

Projektvezető építész:  Szántó Csilla – TSPC Kft.; Bach Péter, Bánhegyi Zsolt –Formiconcept

Építész koordinátor: Farkas-Miklós Imola – TSPC Kft.

Építész munkatársak:  Bóta Andrea, Csűri Johanna, Fehér Orsolya, Gyovai Benjámin, Molnár-Pálfi Flóra Barbara,
                                       Pallay Nóra, Szabó Anna, Szente Zoltán – TSPC Kft.

Tartószerkezeti Tervező:  Fejér Szabolcs, Leipold Kolos -TSPC Kft.; Janik Ottó – Janik Mérnökiroda

Tájépítészeti Tervező: Hencz Helga, Nusser Gabriella – Kertművek Kft.

Belsőépítész tervező: Terbe Rita, Koch Lilla Boróka, B. Tóth Zsuzsanna – Formiconcept

Épületgépészeti Tervező: Vörös Tamás – Perfect-Plan Kft.

Épületvillamossági Tervező:  Kapitor György – Zone-Plan Kft.

Medencegépész Tervező: Eördögh Zsolt – Mecsekterv Kft.

Külső Közmű: Kenyeres Bálint , Mihály Ferenc – FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.

BIM:   Nagy Gábor, Szalai Dóra – TSPC Kft.; Dudás Bence  – DudáStúdió Kft.

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.