Hírek

Design -napelemek a nagyvilágból: Melbourne – Szingapúr – London – Dubai– Belgrád

2020. augusztus 19.

A Millenáris Széllkapu park tervezői három látványos design-napelemet helyeztek el a park fókuszpontján: találkozási pont, az energiatudatosság szimbólumai, árnyékadó gombák ezek, amelyek a park energiaellátásába is bekapcsolódnak. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány nemzetközi példát a kisebb és nagyobb design-napelemekből, Szingapúrtól Belgrádig, Londontól Dubai-ig.

Melbourne – Napelemes fa

A melbourne-i fa a napfény energiáját a „lombkoronáján” keresztül veszi fel LED-chip formájában. A LEADSUN napelemek beépített lítiummal vannak ellátva, a másik oldalán pedig LED-lámpával. A napelemek együttesen 150W-osak. A napelem lábánál található ülések újrahasznosított fából készültek. A napfák amellett, hogy hasznosak, vagány design-elemként is szolgálnak a városban. A fa ideiglenes eleme volt a 2018-as melbourn-i Sustainability Living Festival-nak.

Melbourne városának célja, hogy 2020-ig szén-dioxid mentes város legyenek, szeretnék a világítást napelemekre bízni, így csökkentenék a villamosenergia-hálózatra való támaszkodásukat. 

Napelemes gombák – Szingapúr

Ez a látványos napelemes gomba-park a szingapúri Marina Bay mentén található, egy 250 hektáros kert részeként. Az elemeket a Grant Associates tervezte.

A szerkezetek a valódi fák ökológiai funkcióit utánozzák, környezeti szempontból fenntartható tulajdonságaik révén. Az elemeket „Supertreesnek” hívják, nemcsak napenergiát termelnek, gyűjtik az esővizet, szellőzőcsatornaként szolgálnak télikertek számára. 

Az építmények fát imitáló szerkezetek, amik 25-50 méter magasak, a kreativitás és a technológia ötvözete.A napelemes „fák” függőleges kertként is funkcionálnak, és a világ minden tájáról származó kúszónövények, páfrányok díszítik.

Napelemes gombák – London

Ross Lovegrove tervei alapján készült el ez a napelemes fa 2012-ben a clerkenwell-i design hétre. A fákat az Artemide gyártotta: napenergiával működnek és éjszakai világításra szolgálnak.

Az installáció természetes elemként simul be a városi látképbe a napelemekkel, és LED világító egységekkel. Az építmény 20 „szálból” áll, amely hat levélszerű napelemet és négy nagy fényt, 10 „fűszárat” tartalmaz, melyek mindegyike LED-del van befedve. A fa akár 3 napig is teljesen önállóan működhet.

Napelemes „pálmafák” – Dubai

Amellett, hogy a fák árnyékot biztosítanak, Wi-fi állomásként és töltőállomásként is funkcionálnak, emellett információt adnak az időjárásról, helyi látnivalókról is. 

Több mint 50 Smart Palmot állítottak Dubaiban, a város strandján és közösségi tereken. Az építmények 20 méter magasak, 18 négyzetméteres levelekkel. 

Strawberry Solar Tree – Belgrád

Belgrádi egyetemi hallgatók egy csoportja találta ki ezt a napelemes töltőállomást. Az installáció célja volt, hogy felhívja a figyelmet az energiaügyi kérdésekre is, szimbolizálva egy társadalmi teret, ahol az emberek összegyűlhetnek és beszélgethetnek.

A fák LED-világítással és hangszórókkal vannak ellátva, amelyek távolról vezérelhetőek egy alkalmazáson keresztül. A fa mutatja a környezeti adatokat is: hőmérsékletet, páratartalmat, szén-dioxid- és zajszintet.

Az eperfa 5 méter magas, padokkal körülvett, akár egy hónapig is működhet közvetlen napfény nélkül.

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.