Hírek

Best of 2018: Faltusz Csabával beszélgettünk a Lipicai Lovasközpontról

2019. március 07.

Csapatával több évet dolgoztak a tervek és a megvalósítás tökéletesítésen, augusztusban pedig elégedetten ült a szilvásváradi lelátón. Faltusz Csabát, a TSPC projektvezető építészét a Lipicai Lovasközpont átadása után kérdeztük a lipicai lélekről és a nagyberuházások hosszan tartó adrenalináramlásáról.

FONTOS A RENDEZVÉNY, DE A LÓ ÉS A LOVASA AZ ELSŐ

Augusztusban elkészült az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontja. Mit jelentett neked ez a projekt?

Én és a csapatom az elmúlt három évem szinte minden percét a lovasközpont megálmodásával, tervezésével és az építkezés felügyeletével töltöttem – ez nem kevés idő. Nagyon fontos lett a projekt.

Ugorjunk vissza néhány évet és kezdjük az elején: mi volt a megrendelői szándék?

A Kincsem Program keretében egy átfogó, a lovas élethez kapcsolódó fejlesztési program zajlik most Magyarországon – ennek egy nagyon fontos állomása volt a szilvásváradi lovasközpont felújítása és újraépítése. Az építtető Állami Ménesgazdaság egy olyan folyamatot álmodott meg, amely során három ütemben megújult a fedeles lovarda és közvetlen környezete, elkészült számukra egy hatalmas rendezvényterület és egy nívós stadionnal lehetőséget szerettek volna teremteni a lovas háttérmunka eredményeinek látványos megmutatására is.

Miért pont Szilvásvárad?

Kevesen vannak tisztában vele, milyen komoly lovas múltja van. A magyarországi lipicai lótenyésztés az 1800-as évekre vezethető vissza (Mezőhegyes, Fogaras, Bábolna), majd 1953-ban alapították itt a ménesgazdaságot: tenyésztéssel, fajfenttartással, tréningezéssel foglalkoztak. 1984-ben már itt minden adott volt ahhoz, hogy berendezzenek egy színvonalas rendezvényközpontot, ahol világbajnokságot tartottak. A jelenlegi projekt egyik kritikája, hogy egy kicsit beterpeszkedik a községbe a pálya, de ez 1984-ben már itt volt, csak más méretben és színvonalon – ennek a megőrzése fontos alapelv volt a tervezés során. Ez a projekt revitalizálta az egész szilvásváradi központot. Évente 800.000 turista fordul meg itt, az évek alatt sok apró fejlesztést megvalósítottak itt a falu rendezésére, készült például sétálójárda a Szalajka-vízesésig, rendezték a bódésorokat… tehát elindult egy olyan folyamat, amivel rangot adtak a kedvelt kirándulóhelynek.

Mit gondolsz a lovasközpont méretéről?

Úgy gondolom, hogy tudatos megrendelői szándék van mögötte, illetve adottak a FEI (Fédération Equestre Internationale – Nemzetközi Lovas Szövetség) által megszabott pályaméretek – innentől kezdve az épületek megtöltése egy üzemeltetési- és marketingfeladat. Ha megnézzük a rendezvénynaptárt, a nagy látványos eseményekből nyilván kevesebb van, de a komoly lovasmunka (vásárok, bemutatók, találkozók, kulturális és egyéb tömegrendezvények) elkezdődött. Ha ez a hely turisztikai szempontból is fel van rázva és meg van mutatva, akkor jönni fognak a látogatók. A megnyitó ünnepségen például közel 6000 ember volt jelen.

Milyen a hangulata ezeknek az épületeknek? Milyen megérkezni a lipicai központba?

A fedeles lovarda egy letisztult formavilágú, feszes vonalvezetésű, modern épület, azokkal a hagyományokkal fűszerezve, amit a fa természetessége, megjelenítése (például a ragasztott fa gerendák) szépen mutatnak. A háznak előregyártott vasbeton tartószerkezete van: az ipari feszességét a kopolit üveg adja meg, egy nagy bevilágított felület, ami igazi, mai modern hangulatot teremt az előcsarnokban. A pálya nem kicsi: 30×70 méteres, hatalmas LED kijelzővel. Az anyagfelhasználás modern köntösben, de hagyományos irányt követve alakult ki.

A stadion egy kicsit más, hiszen az alapvetően egy vasbeton szerkezetű lelátó. Nem szerettünk volna futballstadion-irányba elindulni, így központi szervezőelem itt is a fa maradt. A stadion színválasztása egy kicsit kevésbé lett modern, inkább egy klasszikus zöldet választottunk, hiszen ez a Ménesgazdaság tudatosan választott marketingszíne. A homlokzat is kapott egy finomabb, sárgásabb színt, hogy oldjuk ezt a szigorú világot. A lelátófedés acélszerkezetű, ez növeli a feszes, modern megjelenést, a szürke színe pedig szépen ellebegteti a súlyt.

Az épület egyik kritikája a fűtést hiányolja. Miért döntöttetek a használt megoldások mellett?

A megrendelővel közösen azt valljuk, hogy a lovasközpont elsősorban a lónak és a lovasának készült – a mindennapi, komoly szakmai háttérmunkájuk profi körülményeinek megteremtésére. Kevesen tudják, de a fűtött terek és a nagy hőség komolyan megterheli a lovak szervezetét – a valóság pedig az, hogy mindennap ők vannak a helyszínen, értük és nekik épült minden. A 750 fős lelátó felett azért vannak fűtőpanelek, de a rendezvényhelyszín-jelleg itt másodlagos.

AMIKOR A MÉRNÖK LÓMOSÓT TERVEZ

Miről szól számodra a lovassport? Mit tudtál erről a tervezés előtt?

Szerencsés (és talán nem véletlen) találkozás, hogy én vezethettem a TSPC csapatát ebben a projekten: egy olyan családból jövök, ahol lótartás mindig fontos szerepet játszott a hétköznapjainkban is, és így közelről megtapasztalhattam a lovak intelligenciáját, kezelhetőségét, természetét és igényeit – ez rengeteget segített a tervezés során. A lipicaiak nagyon intelligens, kecses lovak és kidolgozott testük rendkívül szép látványt nyújt. Aki pedig látott már olyat, ahogy egy lovat a lovasa a puszta nézésével irányít, érzi, hogy ez a létezésnek és a kommunikációnak egy nagyon magas szintje.

Mi a szakmai előéletedből az, ami a projekt mellé tett?

Korábban olyan szinten kezeltem engedélyezési és kiviteli terveket, ahol már átfogóan kellett irányítani a folyamatokat. Ez a nagyberuházás komplex szemléletet igényelt és olyan kitartást, ami, úgy érzem, rajtam már az elején is érezhető volt.

Rögtön volt egy komoly víziód vagy mozaikokból állt össze a terved?

Mozaikszerűen kellett összerakni a projektet. Sok kötöttség volt, minden, amit elképzeltünk, az egy módosítás volt a lehetőségeken belül. Ahogy korábban említettem, ez nem egy erdőből kiszakított üres terület volt, ahol bármit lehetett álmodni, hanem egy 1984-ben épített, mostanra elavult épületcsoport köré épített, modern vízió. Nagyon aprólékosan néztünk végig mindent: helyiségcsoportok, hatóságok igényei, majd a kivitelezővel, építtetővel leegyeztettük az anyagválasztást és a legfontosabbat: a lovasmunka és sport legmagasabb szintű kiszolgálását.

Volt-e lehetőséged kreatívnak lenni?

Igen, hiszen sokszor a helyszínen derült ki, hogy módosítani kell valamit. Mondok egy példát még a tervezési időszakból: a feldeles lovarda ragasztott tartójának a legvégét egy kicsit visszavágtuk, hogy könnyedebb legyen, lebegjen, hiszen egy tartó sem kicsi, mindegyik 2,10×35,00 méteres test, amiből 11 db van a verseny lovardában. A helyszíni beemelés után láttam, hogy ez így finoman szólva elég filigrán lett, jó döntés volt. Úgy is mondhatjuk, kellett kreativitás ezekhez a helyzetekhez.

Milyen funkció jelentett kihívást?

A lovasszakma jelen és jövőbeni tervezett szabályaihoz kellett igazodni. A meglévő megmaradt fedeles lovarda újraépítése és újragondolása a szívem csücske lett. Erre mérnöki megoldások kellettek, gyakorlatilag újra fel kellett építeni, hiszen ez egy a 80-as években épült szép, mutatós épület, ami most felújítva kapott egy új köntöst és 500 luxos világítást. Az első próbanapokon már kiderült, hogy a lónak és a lovasnak is hatalmas élmény, érzik, hogy egy tradicionális épületben vannak. Kihívás volt még az is, hogy a kémiai hatásoknak ellenálló padlózatot tervezzünk és bizony, voltak olyan izgalmas apróságok is, mint a lómosó vagy a patamosó tervezése is.

Csaba, hogyan kell lómosót tervezni?

A legfontosabb a körüljárhatóság, illetve figyelni kell arra, hogy a lovak megijedhetnek, így kell nekik helyet hagyni, arra az esetre, ha például megugranának. A helyiségnek ki kell bírnia a mindennapi terhelést, el kell tudni vezetni a lovakról lejövő vizet, a patájukba ragadó koszt. Ezt a közműhálózatnak be kell tudnia fogadni (ülepítést követően). Hasonlít egyébként az autómosók tervezéséhez, csak egy Ferrari mosásához képest kicsit több váratlan lehetőséggel kell számolni.

Van valami, amit szinte eredeti formájában átmentettetek?

A zsűritorony a stadion mellett álló, egy eredeti, 1984-ben épült, modern népi építészeti forma újragondolása. Tipikus kis vasbeton magon álló, faszerkezetű, nyolcszög alakú, bájos kis épület: nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy ez a megrendelő szerint is valami, amit érdemes megtartani.

 

LÓLÉLEK, KARÁMHANG

Mitől különlegesek a lipicai lovak?

Intelligensek és nagyon jól taníthatók, más lovakhoz képest fegyelmezettebbek és nyugodtabbak, viszont minden rezdülésre figyelnek. Ezek a lovak ékszerek: nagyon magas az eszmei és piaci értékük és emiatt kiemelt lovasbiztonsági szempontok figyelembevételével dolgoztunk: fontos volt például, hogy a beépített eszközök (lambrin fal és annak ajtajai, karámok, gyorskapuk) hangja, használata ne zavarja meg a lovat, és van-e elég hely, ha egy fogat pont a kapuba érve megugrik. Egy több tízmillió forint értékű ló tervezési vagy kivitelezési hiba miatt egyszerűen nem sérülhet meg. A Ferrarit sem szeretik már annyira, ha be van nyomva az oldala.

Mi volt az a hangulat, amit szerettetek volna idehozni?

Az érzetek: legyen a lovasközpontnak egy olyan belvilága, ami modern, de egyben tradicionális és emellett a funkcióban a maximumot hozza, ezen felül a mai kor technológiai elvárásait is magában hordozza (TV közvetítés, 1500 lux-os sportvilágítás kül- és beltéren, komplett hangosítási rendszer, LED kijelző falak, stb.). Külön figyelmet fordítottunk azokra az elemekre, amik a hangulatot adják: pl a fedeles lovardánál a ragasztott fa tartók színét is ellenőriztünk, mivel meghatározó eleme az épületeknek, annak egyszerűen jónak és szépnek kellett lennie. A hangulat presztízst is sugároz: az épületekben járva érezze azt valaki, hogy ő nem bárhol, hanem az Állami Ménesgazdaság épületeiben van.

Mesélj a csapatról, akikkel dolgoztál!

Vezér-Vereb Éva volt a belső koordinátorom, és hatalmas segítség, hiszen ezt nem tudtam volna egy személyben ellátni a fő feladataimon felül (tervezés, szakági koordináció és a projekt menedzsment). Az évek alatt sok kollégával dolgoztunk a projekten: Bán Márton, Gönye Péter, Hitró Enikő, Kovács Dóra Judit, Lakomcsik Attila, Parai Zoltán, Szalai Dóra, Szente Zoltán, Vörös Eszter Veronika munkája hozzáadott a szilvásváradi vízió megvalósulásához. A TSPC nagyon jó csapattal állt a projekt mögé, sokak tudása benne van Szilvásváradban. Mivel a feledeles lovardának már 2016-ben el kellett készülnie, a később megépült stadion kiviteli tervére már nagyon összecsiszolódtunk.

Mitől TSPC-s ez a projekt?

A munkafolyamat maga egy klasszikus TSPC-projekt volt: az előkészítő fázistól a megvalósításig ott voltunk. Személyes felelősséget vállaltam a döntésekért és komoly csapatot irányítottam, a munka alatt egyébként 74-szer jártam Szilvásváradon. Ennél a projektnél, ha csak alapjaiban is, de már elkezdtük használni a BIM tervezést, és bár csak maga a tartószerkezet készült 3D-ben, ettől is nagyon felgyorsult a tervezés. Azóta ez a cégünknél már nagyon magas színvonalra jutott.

Milyen volt a lelki háttere a munkafolyamatnak?

Fiatal mérnökként nagyon vágytam egy ehhez hasonló feladatra. Éreztem, hogy ki tudok hozni magamból olyat, amiről az sem tudom, hogy létezik. A szívem csücske az ipari-mezőgazdasági épület és ebben a projektben ez találkozott egy olyan témával, ami fontos volt a múltamban. Amikor a megnyitóünnepségen ültem a lelátón, bejött az első fogat és megszólalt a Himnusz, boldogság töltött el, hogy megcsináltuk. Ezt a pillanatot sosem fogom elfelejteni.

Az elmúlt években sok minden történt azért, hogy a lovassport népszerűbb legyen. Mit tesz ehhez hozzá Szilvásvárad?

A rendezvények világát éljük – az emberek kíváncsibbak lettek. Itt élőlényekkel foglalkoznak, szerintem egy gyönyörű dolog az, amikor az egyhektáros pályára kimegy a lovas három lóvával és azok hívásra odaállnak elé és követik minden apró mozdulatát. Ezt egyszerűen látni kell, Szilvásváradnál szebb hátteret pedig nem tudok elképzelni ehhez.

Fotók: Palkó György

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.