Hírek

„A jövő nemzedékét építeni kell” – Kádár Mihállyal a Velencei Biennále győri kiállítása kapcsán beszélgettünk

2018. október 29.

A májusban megnyílt Velencei Építészeti Biennále egyik magyar kiállítása a győri Széchenyi István Egyetem egy csoportja által megálmodott installáció, amely a Faces (Arcok) címet viseli. Októberben a győri egyetemisták a TSPC anyagi támogatásával elutazhattak a Biennáléra, hogy az elmélet és a hosszú felkészülés után valódi tapasztalatot szerezzenek Velence legnagyobb építészeti találkozójáról. Kádár Mihályt, a TSPC ügyvezetőjét kérdeztük utazásról, felelősségről és szakmai nyitottságról.

Miért fontos a TSPC-nek, hogy a projekt megvalósítása után most a győri egyetemisták és oktatók utazását is támogassa?

K.M.: Október közepén lehetőséget tudtunk adni 45 győri építészhallgatónak és tanáraiknak, hogy egy buszos kirándulás keretében Velencébe utazzanak és megnézzék a Biennále inspiráló, színvonalas környezetében azt, hogyan állja meg a helyét az ő munkájuk. Úgy gondolom, hogy ez egyszerre egy fontos szakmai tapasztalat és egy élmény is, amitől egyszerűen boldogabbak lesznek.

Miért fontos neked ennek az útnak a megvalósítása?

Én ezt magamnak így fogalmazom meg: a jövő nemzedékét építeni kell. Szerencsés vagyok, hogy egy sikeres budapesti mérnökiroda vezetőjeként ezt megtehetem és kötelességemnek is érzem, hogy továbbadjak abból, ami nekünk a TSPC-nél megadatott.

Volt fiatal építészhallgatóként hasonló utazási élményed?

Akkor még egészen máshogy alakult a képzés és kevesebb lehetőség volt ehhez hasonló utazásokra is, de később jártam Velencében, Rómában vagy Milánóban és azt gondolom, az olasz építészetet, mint közeget ismerni kell. Egyébként a legfontosabb élményem, ami a kiállítás kapcsán eszembe jut, az az, amikor először láttam egy komplex épület megvalósulását a tervezéstől a kész épületen végzett utolsó simításokig – hasonlóan teljes élmény lehetett most a győrieknek a tervezőasztaltól Velencéig végigélni egy projekt megvalósulását.

Mi az az élmény, amit egy ekkora dimenziójú kiállítás látogatása adhat egy fiatalnak?

Azt gondolom, hogy csak a helyszínen lehet valóban átélni egy ilyen szintű nemzetközi kiállítás atmoszféráját. A győriek nagyon sokat dolgoztak a projektjükön, és itt az idő, hogy a helyszínen tapasztalatot szerezzenek arról, hogy ebben a közegben hogyan érvényesül a munkájuk. Szakmai apróságokat kell érzékelni, megtapasztalni a színvonalat, hangulatot, elvárásokat – addig minden csak egy otthon elkészített elmélet marad.

Te láttad a kiállítást tavasszal – hogy tetszett az Arcok/ Faces?

Nagyon jól sikerült egy bizonyos karaktere: bevonzza a nézelődőt. Az alapvető emberi kíváncsiságra épít, és teszi ezt úgy, hogy más kiállításokhoz képest egyszerű, „manuális” eszközökkel él: nem próbál meg modern technológiával hatni. Ötletes és közönségvonzó lett, büszke vagyok rá.

Milyen az együttműködés a győri egyetemmel?

Nyitott gondolkodásmódot tapasztalok Győrben – ez pedig nemcsak az ilyen együttműködéseknek tesz jót, hanem ahhoz is hozzásegíti őket, hogy a szakmai munka olyan nívós közegben kerüljön bemutatásra, mint a Velencei Biennále.

 

 

Fotó: Cseh András / www.uni.sze.hu

Címkék:
Adatkezelési tájékoztatónk jogszabály változás miatt frissült, de az adatok kezelésének részletei változatlanok. A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében.
Elfogadom
Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Megoldásokat szállítunk - otthonról is!

Köszönjük munkavállalóinknak és partnereinknek, hogy lehetővé tették, hogy cégünk, a TSPC egy gyors átállás után, megteremtve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit, változatlan lendülettel folytathatja a munkát.

A TSPC számára prioritás a munkatársak biztonsága és egészsége, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig fontosnak tartottuk, hogy közösségként gondolkozva, egymásért is tegyünk - döntéseink ezt szem előtt tartva születtek meg.

Hiszünk benne, hogy az új munkakörnyezet új nézőpontot, ötleteket és friss energiákat jelent majd - továbbra is szakértelemmel és dinamikus csapattal kísérve megrendelőinket az ötlettől a megvalósulásig.