Projektek

Zalaegerszegi Városi Uszoda és Strandfürdő

ELŐZMÉNYEK

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és Magyarország Kormánya a Modern Városok Program keretében együttműködési megállapodást kötött több fejlesztési cél megvalósítása érdekében, amelyek közül az egyik az uszodafejlesztési koncepció keretében történő meglévő városi uszoda létesítmény fejlesztése, illetve bővítése egy 10 pályás, 50 méter méretű medencét és tanmedencét is magában foglaló fedett uszodával.

 ÜZEMELTETÉSI IGÉNYEK

A tervdokumentáció elkészítése során figyelemmel kellett lenni arra, hogy Zalaegerszegen jelenleg egy uszodaépület működik, így az uszodafejlesztési beruházás megvalósításának időszaka alatt is szükséges a vízfelület biztosítása a Zalaegerszegi Úszó Klub, Zalaegerszegi Triatlon Klub, iskolák tehetségei, és gyógyúszást végzők igényeinek kielégítésére. Az ütemezés oly módon lehetséges, hogy I. ütemben megépül a kültéri medence saját uszodatechnológiájával együtt, továbbá az ideiglenes időszakban szükséges fűthető lefedéssel és öltöző-vizesblokk rendszer telepítésével együtt. Ezt követően elbonthatóvá válik a meglévő épület és kialakítható az új 50 méter méretű medencét és tanmedencét is magában foglaló fedett uszoda épülete.

KÜLSŐ FORMÁLÁS

Az új épület a már meglévő beépítések mellett új karakterrel, letisztult, egyszerű formákkal gazdagítja a zalaegerszegi városi strand területének karakterét. Tömegformálásával és homlokzatképzésével igyekszik átmenetet képezni a Göcseji út túloldalán lévő társasházi tömbök többszintes jellege, valamint a mellette található, kertvárosias beépítés között.

Tömegének volumene nagyságrendileg hasonló a jelenleg meglévő épületéhez, azonban építészeti és tartószerkezeti kialakítása a tervezési program és a kor igényeinek megfelelően jóval szikárabb, mégis reprezentatívabb. Építészeti világa kettős: a sport és rekreációs funkciót tükröző egyfelől inkább játékos, kapcsolatot kereső, mint zártan magába forduló, másrészt viszont tömegformálási eszközökkel is segíti a látogatók minél egyszerűbb orientálódását. Az előbb említett nyitottságot különösen jól erősítik az egybefüggő üvegfelületek, melyek egyúttal a beltéri funkcióknak is kellemes hangulatot nyújtanak a külső strandhoz fűződő intenzív vizuális kapcsolat által.

A homlokzat anyaghasználatának megválasztása során a cél az épület egészét meghatározó visszafogott megoldások előnyben részesítésére volt, melyek kedvező beruházási és karbantartási költségekkel párosulnak. A versenymedence csarnoképület homlokzatának játékosságát, könnyedségét ellensúlyozza a kiszolgáló funkciókat csoportosító tömbszerű melléképület kubusa mely világos vakolt felületével egy nehezebb súlyosabb tömb benyomását kelti.

ALAPRAJZI ELRENDEZÉS

A helyszín adottságaiból adódóan a tervezett épület „L” alakú tömbként keretezi a tervezett kültéri medencét. A strand területének feltöltése lehetővé teszi, hogy az épület magasföldszintes kialakítású legyen. Ennek megfelelően három használati szintről beszélhetünk, a nagyrészt gépészeti funkciójú pinceszintről, a vegyes funkciójú medenceszintről és a közönségforgalmi lelátószintről.
Az épület a Mártírok útja – Göcseji út sarkáról tárul fel az úszóvendégek számára. Az északi homlokzaton a Mártírok útja – Botfy Lajos utca sarkán kapott helyet az épület gazdasági bejárata, valamint a kazánház homlokzati feltárása. A gazdasági bejárat tágas közlekedőbe nyílik, mely közvetlen kapcsolatot biztosít a személyzeti öltözőkkel, raktárakkal valamint a gépészeti terekkel. A főbejárati üveghomlokzaton keresztül a földszinti jegypénztár és ruhatárral közvetlen kapcsolatú előtérbe érkezünk. Innen függőleges közlekedőmagon keresztül érjük el a medenceszinti reprezentatív, tágas előcsarnok terét.
A déli medencetérben található az 50 méteres versenymedence és az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló funkciók. A medencetérhez wellness zóna, szertárak, úszómesteri, elsősegély és versenybírói terek is kapcsolódnak. Ezek az épület nyugati szárnyában kaptak helyet a 10×16 méteres tanmedencével együtt. Ezen a szinten helyezkedik el a látogatói öltöző, a hozzá kapcsolódó vizesblokkokkal.
A legfelső szinten kapott helyet egy nagyobb fitneszterem és a csoportos öltözők. Ezen kívül itt található a 274 főt kiszolgáló lelátó.

  • helyszín :Zalaegerszeg
  • funkció :uszoda
  • év :2015-2017
  • bruttó szintterület (m2) :8900 m2
  • megbízó :Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • tevékenységek :koncepció terv, vázlatterv, látványterv, videó, engedélyezési terv, kiviteli terv, költségvetés, BIM, geodézia
  • státusz :folyamatban
  • munkatársak :Kádár Mihály, Vezér-Vereb Éva, Ábrahám Krisztina, Novák Eliza, Bán Márton, Szente Zoltán, Szalai Dóra, Kiss Márton, Haaz Imre, Parai Zoltán, Kovács Dóra, Vörös Eszter, Szögi Mátyás, Tornyi Dávid, Janó Tibor, Kovács Erzsébet, Péter Éva