Projektek

Püspökerdő Hotel ***** és Rekreációs Központ

HELYSZÍN

Győr a Kisalföld keleti felében, a Mosoni-Duna, a Rába és Rábca torkolatánál fekszik. A térségben történelme során mindig meghatározó szerepe volt, jelenleg megyeszékhely, a környék közigazgatásában is nagy szerepet tölt be. A folyamatos város– és gazdaságfejlesztési projekteknek köszönhetően egyértelműen fejlődő városként tartják számon.

A Püspökerdő Győr északnyugati peremén, a Pinnyéd felé vezető úttól északra terül el, két folyó találkozásánál. Jelenleg kedvelt kirándulóhely, Győr egyik legnagyobb, összefüggő zöldterülete. Állat- és növényvilága a természetvédelmi értéket képvisel. A Püspökerdőben található tanösvény természetes környezetben mutatja be az erdei életközösséget, a terület jellegzetes növényeit és tájékoztató táblákon az ott élő állatokat. Az erdőterületet legértékesebb részeit tervünkben meghagytuk, a meglévő sétaútvonalak mellé újakat alakítottunk ki, rendezett erdős-tisztásos környezettel övezve. A tervezés során kiemelten fontosnak tartottuk a természeti környezet megóvását és fejlesztését, ezért az épülettömeget a kevésbé értékes erdőterületre (telek délkeleti részére) telepítettük.

HOTEL PÜSPÖKERDŐ*****

A megbízói kérésre hotelépületünk 540 szobát (apartmanokkal és elnöki lakosztállyal együtt) sorakoztat fel, a szükséges kiegészítő funkcióknak is helyet biztosítva. A hotel közösségi terei – funkcióban, térkapcsolataiban, területkihasználásban és téri kialakításban – pedig egy színvonalas, 21. századi hotel épületnek adnak teret.

SPORTREKREÁCIÓS KÖZPONT és KLINIKA

Mivel a tervezési terület meglehetősen nagy (15,8 hektár), célszerűnek tartottuk, hogy a tervezés megkezdése előtt elgondolkodjunk egy plusz funkció (akár épületblokkok) bevonásán a tervezési programba. A szállás funkción kívül a létesítmény kialakításakor olyan plusz funkciót kerestünk, amelyre a környező régiókban még nincs színvonalas példa, valamint a hotelépülettel szervesen együtt tud működni. A jól eltalált plusz funkció karaktert adhat a szállodának, valamint együttműködve egymás forgalmát generálhatják. A hotel és a rekreációs központ területi aránya nagyjából 5:1, az épülettömeg kialakításánál ezt nagyban figyelembe vettük, a forma szükséges alapterületi igények függvényében alakult ki.

ÉPÜLETTÖMEG

Az épülettömeget a három fő funkcionális egységben határoztuk meg, úgy hogy azok egy épületben helyezkedjenek el, de könnyen megkülönböztethetők legyenek és külön bejárattal rendelkezzenek. Az épület nem túl magas földszint + 6 emelet, így könnyebben illeszkedik az erdős természeti környezetbe. Az íves „karokkal” rendelkező forma előnye, hogy a szobaszárnyak egymástól távol helyezkednek el, így nincs a szobák közti zavaró átlátás. Funkcionális kapcsolatot létesítettünk a hotel- és rekreációs szárnyak között, így az üzemeltetéssel kapcsolatos funkciókat is integrálni tudtuk. A vendégparkolókat a terepadottságokat kihasználva, a területre jellemző talajvíz viszonyok és a folyó közelsége miatt mélygarázs építése nélkül alakítottuk ki.

  • helyszín :Győr
  • funkció :hotel, klinika
  • év :2013-2014
  • bruttó szintterület (m2) :49900 m2
  • megbízó :magán
  • tevékenységek :koncepcióterv
  • munkatársak :Rónaszéki Gábor, Szántó Csilla, Parai Zoltán