Projektek

PETZ Parkolóház

HELYSZÍN

A tervezési helyszín Győr, belvárosától mintegy 6 km-re helyezkedik el, a Vasvári Pál utca-Szent Imre út, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház térsége. A terület beépítését és építészeti karakterét tekintve is vegyes képet mutat. A Petz egy egész övezeti tömböt magába foglal, beleértve a tervezési területet is. A heterogén épületállományt a szomszédos területeken a ’60-as évek végétől a ’70-es évek végéig épült, többségében tíz- és négyemeletes, panellakásos lakóövezetek, a 2000-es években épült Győr Pláza, illetve McDonald’s étterem, valamint családi- és társasházas beépítésű övezetek jellemzik. A környező lakóterülethez hasonlóan ez a térség is parkolási nehézségekkel küszködik. Elsősorban a kórház látogatói számára megoldásra vár a megfelelő számú és minőségű parkoló kialakítása.

PROGRAM

Győr Város Önkormányzatának feltett szándéka a városrész parkolási problémáinak megoldása. Erre ad javaslatot az irodánk által tervezett parkolóház. A városvezetés célja egy olyan költséghatékony építmény városszövetbe integrálása, amely elsősorban nagy mértékben növeli a jelenleg is szilárd burkolatú parkolóként használt terület kapacitását, kiegészítve valamilyen kereskedelmi funkcióval, ami a kórházba látogatók igényeit kielégíti.

FORMA

Az épület őszinte tömegképzése tükrözi a létesítmény funkcionális kialakítását. Az előregyártott szerkezetek méretrendje által kialakult szabályos, modul-szerű megjelenést a tetőszinti pergolák és a homlokzatokon megjelenő árnyékolószerkezetek ellenpontozzák, lehetőséget adva zöld fal és tetőszinti lugasok létrehozására. A merevítő vasbeton falak kiváló lehetőséget biztosítanak akár nagyméretű reklámfelületek, város imázs display-ek megjelenítésére, a nagy forgalmú plaza és a McDonald’s környékén, a városba érkezők figyelmét felkeltve.

MŰKÖDÉS

Az épület egy földszint+2 szintes, nyitott parkolóház, mely nyitottságából adódóan minimális gépészeti háttérrel rendelkezik. Feltárása két irányból lehetséges, a Szent Imre és a Vasvári Pál út felől. A földszinti parkolóállások kialakításánál igyekeztünk meghagyni a meglévő derékszögű belső forgalmi rendszert, mely egyben a leggazdaságosabb megoldást, azaz a legtöbb gépjármű elhelyezést jelenti. A két emeleti szinttel a meglévő 164 db parkolóhely helyett 292 db létesíthető. A földszinti raszter jelenik meg az emeleteken is, a legfelső szint felülről nyitott, eső elleni védelemként csak a lépcsőházak és a lift födémlemezei jelennek meg.

A földszinten a vendégforgalomhoz kapcsolódóan a kórházhoz vezető fő gyalogos közlekedési útvonal mellett szolgáltató létesítményeknek (büfé, pékség, stb.) alkalmas felületeket alakítottunk ki, amelyek homlokzati kialakításával igyekeztünk a térség városias jellegét erősíteni.

  • helyszín :Győr
  • funkció :parkolóház
  • év :2014
  • bruttó szintterület (m2) :6340 m2
  • megbízó :Győr Város Önkormányzata
  • tevékenységek :koncepcióterv
  • munkatársak :Parai Zoltán, Fejér Szabolcs