Projektek

Lanzhou köztér

Lanzhou belvárosában egy forgalmas közlekedési csomópont melletti talpalatnyi zöldfelület újra gondolására kértek föl minket. A Kínai-Magyar Barátság épület előtti kicsiny zöldfelület és parkoló a dinamikusan fejlődő város szívében egy felújításra váró terület, mely az újonnan épülő metróvonal egyik állomása lesz. Ezek az összeérő események ihlették meg a városvezetést, hogy tervet készítessen a helyszínre.

A nem túl nagy területen több elvárásnak is meg kellett feleni, melyek alapvetően alakították a koncepciót, összhatásuk pedig egy rendhagyó megoldáshoz vezetett. A más-más használatot, látogatói forgalmat és dinamikát megkövetelő területeket rétegesen egymás alá és fölé helyeztük, kialakítva a szükséges szétválasztást – a rétegek hálóját pedig eltorzítva, elhúzva mozgattuk el, hogy az átlátás és az emberi lépték számára szükséges vizuális kapcsolat létrejöjjön.

 

Köztér

A terület alapvetően köztérként funkcionál továbbra is, ahol a városlakók találkoznak egymással, keresztülhaladnak a téren céljuk felé, használják a közlekedési eszközöket. Ezt a városi teret az utca szintjén új organikus formákkal, a gyalogos közlekedést szolgáló új járda vonalvezetéssel alakítottuk ki, hogy az áthaladás kényelme ne ütközzön fölöslegesen szögletes sarkokba és a találkozni vágyók a teresedéseken a város zajától védve legyenek. Kisebb építmények szolgálják az alsó szintekre való lejutást, transzparens kialakításuk mégsem zavarja a tér áttekinthetőségét.

Közlekedési csomópont

A két sugárút találkozásánál elhelyezkedő csomópont jelentős forgalmat bonyolít, melynek a személyautókon kívül része az autóbusz, taxi és kerékpár is. A két oldalán sugárúttal határolt terület sarka lecsapott a kanyarodás és buszmegállók számára. A buszmegállókhoz fedett várakozó területet adtunk, mely kapcsolódik az új metróvonal állomásával és az alsó szintek funkcióival. A téren több kerékpár tárolási hely jön létre a közlekedési eszközök közti kényelmes váltáshoz. A metróvonal állomás épületét szervesen kapcsoltuk a koncepcióhoz, helye és formája belesimul a tér kialakításába.

 

Gyalogos híd

A sugárutak keresztezése gyalogosan az utca szintjén nem lehetséges, szélességük miatt az aluljárón áthaladás nyomasztó élménnyé emelkedik. Helyette a városban már máshol is alkalmazott felüljárót javasoltunk és bővítettünk ki egy olyan további élménnyel mely erősíti a tér egységét. A felüljáró a motorizált közlekedésből való kiemelkedés élményét ötvözi a városi zöldfelülettel, a fák lombkoronái közötti sétálás lehetőségével. A híd összeköti egy organikusan szőtt formával a kereszteződés átellenes sarkán található parkot az újonnan fejlesztett területtel, mintegy folyamatos zöld parkká összekötve a két helyszínt. A gyalogos köztér nyüzsgéséből kiemelten, a lombok között egyedülálló pihenő terület jön létre a város ezen területén, ami a környéken dolgozók számára is felüdülés lehet. A szomszédos Kínai-Magyar Barátság épületének két óriás reklám kivetítője elé padsorokat helyeztünk nézőtérként, hogy az esti órákban közösségi filmnézést lehessen rendezni.

Park

Kiemelt szempont volt, hogy a terület zöldfelülete ne csökkenjen, amit annyira komolyan vettünk, hogy megtöbbszöröztük azt. A rétegesen kialakított térszervezés minden szintjén bőven helyeztünk el növényzetet. A fölüljárón füves, bokros sétányt alakítottunk ki melyről futónövények lógnak alá. Az utca szintjén a köztér és közpark számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódni vágyóknak. Az utak felől dombos, bokros virágoskert csökkenti a városi zajt. A belső területeken jóga park, piknikező hely, árnyas olvasó padok, játszótér és szökőkút szolgál az élettel teli városi park alapjául. A fákkal sűrűn tűzdelt tér és a híd építménye fedett-nyitott, árnyas-napos helyszínek állandó váltakozásával feledteti a város szabályos, merőleges rendszerét.

A víz kétféle képpen jelenik meg a parkban. A tér középpontjában egy tucat burkolatba rejtett szökőkút enyhíti a nyári hőséget és nyújt állandóan mozgó, játékos hátteret a hétköznapi városi forgatagban. A felüljáró pereméről vízesés hullik alá három szint mélységbe az egyik átriumban levő medencébe. Ez, a távoli kínai tájak hegyi vízeséseit idézi egy olyan városban, mely az elsivatagosodással és homokviharokkal küzd.

Üzletház

Másik fontos kívánalom volt egy kisebb bevásárló terület létrehozása. Az utcaszinten a kereskedelmi üzlethelyiségek az amúgy is korlátozott területet szűkössé, átláthatatlanná tették volna, ezért az alsó szintre kerültek közvetlen kapcsolattal a metróhoz. A földalatti bevásárló terület látványában több átriumon keresztül kapcsolódik a felszínhez. Az átriumok zöld szigetekként világítják meg természetes fénnyel a lesüllyesztett területet. Az üzletek közötti folyosókon bármely irányba tekintve a látogató mindig láthat egy üveg ‘ékszerdoboz’ kertet. Ezek közül a legnagyobb kert a vízesést fogadó udvar, mely vendéglátó teraszával különleges élményt nyújt az itt tartózkodóknak. Az üzletek közvetlen kapcsolatban vannak a metró állomással, így akár az üzletházon keresztül is a felszínre lehet jutni. A felszínnel több lépcsőház és felvonó köti össze a lenti részeket, hogy az izgalmas átlátásokat, személyesen is könnyen elérjék az emberek.

Parkoló

A fejlesztés további alapvető eleme a környező terület parkolási problémájának megoldása volt. Ehhez egy több szintes mélygarázst terveztünk a tér alá. A garázs behajtója a terület sarkán tárul fel a járművek számára és onnantól teljesen rejtve marad három szint mélységen keresztül. Hagyományos és automata parkoló rendszerek kialakítására is alternatívák készültek, melyek mind lehetővé tették a felszínen a parkoló jármű mentesítést a több mint 700 férőhellyel.

 

  • helyszín:Lanzhou, Kína
  • funckió:köztér, bevásárló központ, mélygarázs
  • év:2016
  • bruttó szintterület:40000 m2
  • megbízó:Lanzhou városa
  • tevékenységek:koncepcióterv, látványterv
  • státusz:terv
  • munkatársak:Rónaszéki Gábor, Bóta Andrea, Lakomcsik Attila, Ligeti Dávid, Szente Zoltán, Tornyi Dávid