Projektek

Lágymányosi-öböl lakópark

HELYSZÍN

A Lágymányosi-öböl régóta vitatott területe a XI. kerületnek, nagyobb vonalakban pedig Budapestnek. A 19. századvégi Duna folyamszabályozások eredményeképp létrejött Kopaszi párhuzammű területe kezdetben az akkor levágott lápos Duna ág, majd a 19. századi millenniumra kiépült vigalmi negyedként alakult át, Kostantinápoly néven, mely aztán rövid időn belül csődbe is ment és eltűnt a területről. A szabályozás által leválasztott és folyamatosan töltögetett terület nemsokára dús növényzetű víziparadicsommá vált és a keskeny földsávon csónakházak, üdülők és kisvendéglők épültek. A ’30-as években, Petőfi híd építésével párhuzamosan feltöltötték a maradék Lágymányosi tavat és kialakították a ma is ismert formájú téli kikötőt. Ezt követően a már öbölként kialakított terület a városrész kedvelt vízisport és strand paradicsomává vált. A II. világháború pusztítása után rövid időre újból a városlakók vízi életének színtere. Azonban a szocialista iparosítás során a vízpartra épített gyártelepek a természeti értékek pusztulását eredményezte, szennyvíz és hulladék lepte el a gát és öböl környezetét. A ’90-es évek rendszerváltozása után még bő évtizedig a helyzet változatlan maradt, közművesítés hiányában csatornabűz terjengett. Azonban folyamatosan elkezdték felszámolni a területet sújtó problémákat, és a 2000-es évek elején Budapest egyik legkedveltebb éjszakai szórakozóhelye volt. Jelentős változás 2003-ban történt, az akkori tulajdonosok és az önkormányzat döntött a terület fejlesztéséről, és Újbuda önkormányzata megalapította a 36 hektár terület felett rendelkező Öböl XI. Kft. nevű társaságot. 2006-ban egy magánszemély tulajdonában álló cégcsoport tulajdonává vált a terült 99%-a, amit továbbértékesített a legnagyobb portugál építőipari, és pénzügyi-befektetési cégekből álló konzorciumnak. 2007 nyarára Budapest egyik legkorszerűbben parkosított, közművesített közpark jött létre a gáton, majd az öböl közvetlen partmenti környezetében. Az öböl ugyan a Duna vízállástól függően kap friss vízutánpótlást, de fürdőzés hatóságilag tiltott. A terület eddig elkészült fejlesztési tanulmányai alapján ideális sport, irodaházas és modern lakóparkos területhasznosításra, a Lágymányosi-öböl pedig jachtkikötő létesítésére.

PROGRAM

A megbízó által kijelölt fejlesztési terület a Lágymányosi-öböl nyugati partján, közvetlenül a Budafoki erőmű melletti, jelenleg hasznosítatlanul álló 3,8 hektáros telek. A helyi szabályozás figyelembe vételével korszerű, gazdaságosan megvalósítható lakópark koncepcionális elemzését kérték tőlünk, két változatban prezentálni, megvizsgálva egy maximalizált és egy kevésbé sűrű beépítési változatot. A tervezési program fontos eleme a parkolók elhelyezése, kikötés volt ugyanis, hogy minden igényt kielégítő mélygarázst kell tervezni az épületek alá. A földszinten alap szolgáltató helyiségekkel, bankfiók, közért, stb. A parttal való integráció és az építészeti karakter pontos meghatározása nem volt tervezési feladat. A vizsgálat célja, a még válság előtt elkészült drágán kivitelezhető lakópark terveinek újragondolása olyan formában, hogy a jól ütemezett üzleti megvalósítás újra befektetői figyelmet és fejlődést generál a majd egy évtizede megtorpant terület hasznosításban…

JAVASLATOK

Az elkészített vizsgálati verziókban alapfeltevésünk volt, hogy a meglévő Kopaszi-gát színvonalát követő parkos sétánnyal körbevett lakópark létesüljön, bérbeadható üzlethelyiségekkel, multifunkciós belső terekkel és 4 féle méretű lakásokkal. A javaslatok alapján teljesített, a parkolómérleg számait hozó mélygarázsokkal. A területen kelet felé különleges hangulatú kilátás és a vízparttal való kapcsolat fontos szerepet játszott.

A–koncepció

Az A-verzió a szabályozás által megengedett beépítési értékek maximális kihasználására törekszik. Alapjában véve 2 fő építmény tömeget határoztunk meg. Míg az I.-es épület kaptárszerűen igyekezett a lakásszám igényeket teljesíteni, addig a II. blokk öt épületből álló tömege a vízpark közelségéből adódó presztízs igények kiszolgálását tűzte ki célul, ügyelve a minél jobb kilátási adottságokra.

Szerkesztési elve fogatolt rendszerű, így a belső közlekedő rendszer csökkentett helyigénnyel rendelkeznek, illetve az eltérű méretű lakások a kilátás tekintetében sok esetben több irányba nyitnak.

A formavilág nem törekszik bonyolultságra a gazdaságosság miatt, emiatt a tervezők igyekeztek egy fő tömegben tartani az épületet. A szalagos formából adódó robosztus megjelenést, és a természetes bevilágítási problémákat különböző magasságig visszahúzott épületmagasságokkal értük el. Telekadottság, hogy a megközelítés elsődlegesen autóval történik, de van lehetőség kerékpáros és a közeli tömegközlekedési megállók miatt gyalogos elérésre is. A nyugati oldalon, a város felé néző kevésbé értékes területen a földszinten lakások találhatók, a közösségi és üzlethelyiségek elhelyezése az öböl felé történt. Ennek oka, hogy a vízparti életstílust szerettük volna hangsúlyozni, és némileg funkciót biztosítani a jelenleg kissé végállomás hangulatú közparknak. A beépített terület alá alagútszerű 2 szintes mélygarázs tartozik.

Ennek a verziónak a nagy előnye, hogy pénzügyi és építési oldalon is könnyen ütemezhető projektet eredményez. Ezért cserébe kissé konvencionálisabb építészeti megfogalmazás jellemzi. Az így kialakított beépítés 111 ezer négyzetméteren biztosít 3500 m2 bérbeadható területet és 1140 db lakást. A földfelszín alatt 24 ezer négyzetméteres 1100 férőhelyes mélygarázs és tároló alakítható ki. A teljes bruttó beépítés 159 ezer négyzetméteres beruházást feltételez.

B-koncepció

A B-verzió szétválasztott épülettömegekben gondolkozik, alacsonyabb beépítési sűrűséggel. Ennél a javaslatnál 4 fő építmény tömeget határoztunk meg. Az első három épület egymás felé fordított C betűi a lakások kilátásaira fekteti a hangsúlyt, hogy minden lakás hangulatos külső vagy belső panorámával rendelkezzen. Belső udvaros kialakításnál sokszor probléma, olyan belső világ megteremtése, ami aztán nem csak egy funkciótlan, alig használt udvar lesz. Ezt oldottuk fel azzal, hogy az épületek közti rendezett közterületet is bevontuk az „udvar” fogalmába azzal, hogy a fő tömegeket megnyitottuk befelé. Az így kialakul a sok lakást magába foglaló, mégis lépcsőzetesen intim világ. Az épülettömegeket át tudja járni a szellő, reflektálva a vízpari életmódra. A 4. épülettömeg kis kubusként a telek legkedvezőbb fekvésű helyére került. Ebben magasabb színvonalú lakások, esetleg irodák kialakítását javasoltuk. Itt a kifelé tekintésen volt a hangsúly, ezért belső átriumos tömegként képzeltük el.

Szerkesztési elve ennek a verziónak középfolyosós rendszer. Ezzel ugyan elveszítettük az épületek középső mezőjében a lakásonkénti több irányú kilátást, cserébe nem olyan zsúfolt a történet. A folyosókra felfűzött nagy üvegfalú lépcsőházaknak is több helyet hagytunk, belső átriumok alakíthatók ki benne.

A formavilág a szellős elrendezésből eredően az előző megoldáshoz képest kissé drágább megvalósíthatóságot feltételez. Az egyébként nagy épülettömegeket széles passzázsokkal választottuk el egymástól. Ezek a passzázsok a környező beépített és beépítésre váró területek feltételezett áramlási útvonalaira kerültek. A szélességükből adódóan nagy terek állnak rendelkezésre a földfelszín változatot kihasználására. Épp ezért az épületek földszintjein csak kiskereskedelmi/szolgáltatói, multifunkciós és közösségi terek kialakítására alkalmas helyiségeket terveztünk. Nem tettünk különbségek a vízparttól való távolság miatt. A földszint teljes hasznosítása miatt létrejött „lepények” tetején a lakóközösséget kiszolgáló teraszok és tetőkert lett betervezve. A megközelítést hasonlóan kezeltük, de a szintén (befoglaló poligon alakú) 2 szint mélygarázs itt egy ütemben valósulhat meg, egy le- és feljáratot kapott. Cserébe viszont 3 felszínre jutási pontot is kialakítottunk, ami a közparkba látogatókat is szolgálja parkolás esetén, és helyet biztosít fedett biciklitárolók kialakítására is.

Ennek a változatnak előnye, hogy szellősebb, nagyvonalúbb életmódot teremt, és a garázst leszámítva könnyen ütemezhető. Az így kialakított beépítés 81 ezer négyzetméteren biztosít 6800 m2 bérbeadható területet és 915 db lakást. A földfelszín alatt két szintes mélygarázzsal 1350 db parkoló alakítható ki. A teljes bruttó beépítés 130 ezer négyzetméteres beruházást képez.

  • helyszín :Budapest, XI
  • funkció :lakópark
  • év :2014
  • bruttó szintterület (m2) :38200 m2
  • megbízó :Öböl XI. Kft.
  • tevékenységek :koncepció terv
  • munkatársak :Rónaszéki Gábor, Parai Zoltán, Imre Noémi, Magosi-Sulyok Edina, Kiss Márton, Koller János, Faltusz Csaba