Projektek

Hotel Astoria

Magyar utcai szárny, új belsőépítészeti koncepció

Az új megjelenés alapvetően kortárs elemekkel, burkolatokkal operál, mégis összhatásában mondhatjuk időtállónak, mivel nagyon divatos vagy extrémen kihívó eszközöket nem használ. A letisztult vonalvezetéseket, egyenes vonalakat és merőleges burkolati rendet oldja a mobíliak klasszikusabb karaktere, íves formái.

A szobák jellemző eleme a két oldalfalon és a fürdő külsején elhelyezett burkolt felület. Ez adja a fő színbeli karakterét a helyiségnek, mely a mintaszobánál egy halványkék sima felületű, selyemfényű táblás burkolat, míg a többi szint szobáinál alternatív színkombinációként képzelhető el. A táblás felület sok helyen takar rejtett világítást, mint például az ágy mögött és a mennyezeti világítás elemeit. A táblák között a több árnyalattal sötétebb háttérszín látszik, mely a kiemelt helyeket jelöl meg a szobában. Ilyenek az ágy támlája, a fürdőszoba ajtaja, a beépített szekrény mélyedése, valamint a nagyobb széthúzások a táblák között a kapcsolók, dugaljak helyét jelölik. A tv készülék egy teljes tábla helyét foglalja el az ággyal szemközti falon, míg alatta rejtett, nyitható felületek takarják a média csatlakozókat, polcokat melyek akár laptop, tablet, telefon csatlakoztatására is alkalmas felületként szolgálhatnak. Az ágy és éjjeli szekrények, mintha konzolosan lebegve állnának ki ezekből tablákból, peremtől visszahúzott megtámasztással készülnek.
A padlószőnyeg árnyalata, az ágykeret, az éjjeli szekrény, a fésülködő asztal és a gardrób polcok fa színe egy állandó szürkés hátteret ad a szobák többi elemének a színbeli kibontakozásra, a vendég által behozott színek felerősítésére. Ebben a szellemben javasolt az ülőbútorok paszteles, de meleg huzatjainak kiválasztása.
A szoba ablak felé eső elemei a fésülködő asztal, mely saját függesztett megvilágításával íróasztalként is szolgálhat. Ez rejti zárt alsó részében a minibárt, vízforralót, poharat, stb. Az asztal fölött nagy méretű tükör és vele szemben absztrakt témájú képek kapnak helyet. A belátást fehér, sűrű szövésű, mintázat nélküli függöny gátolja, míg a sötétítést a szoba alapszínével harmonizáló sötét lapfüggönyök látják el. Az öntöttvas radiátorokat lehetőleg egy lap vastagságú lapradiátorra célszerű cserélni, ha nem készül négy csöves klíma rendszer.
A bejáratnál álmennyezet készül 220 cm magassággal, mely magába rejti a fan-coil készüléket, a szoba elektronika rendszerét, wifit, előtér világítást és a lelógó gerendát a gardróbnál. A szekrény nyitott beugróként lett tervezve polcos és akasztós részekkel, aljában a széffel.

A fürdőszoba belmagassága megegyezik az előtérrel, szintén lehetőséget adva a fényforrások, szellőzés, zuhanyrendszer elrejtésére. A zuhanyfülke megnyílik a szoba felé egy belátásgátló üvegfelülettel, így fényt enged a fürdőbe, míg a szoba felől a tér folytatásának illuzióját kelti. A fürdőbe belépve a fehér corian pult és fölötte a nagyméretű tükör nyűgözi le a vendéget. A kiegészítő eszközök a falra szerelve nem bontják meg a pult egységét, tisztaságát, míg a tartalék használati tárgyak az alatta levő polcon kapnak helyet, mely sötét árnyalatával szinte belesimul a padlóba. A fürdő színei folytatják a szoba elegáns háttér jellegét a sötét szürke padlóval és világos, nyújtott fali csempével.

A folyosó új karakterében próbál egy rendezett ritmust adni korábbihoz képest és kiemeli a szobaajtók helyét. Mivel a belógó gerendák esetleges helyzetű, zavaró elemei voltak a térnek, így azokat ál gerendákkal egyenlő ritmussal bővítettük, a köztük levő szakaszok magasságát csökkentettük, hogy egyrészt lámpákat lehessen mögé rejteni, másrészt csökkenjen a gerendák lelógásának érzete. A szobaajtók síkját a szobák felé még inkább behúztuk, hogy a folyosó felől még karakteresebb mélyedés jöjjön létre. Mivel a szoba előtérben álmennyezet van, így az ajtó teljes magasságában egy síkban lehet, az elektromos szekrény is elfér. A szervízajtókat síkba süllyesztett, a fal felületével azonos kialakítással terveztük, mindössze kulcslyuknak helyet hagyva, nyomásra nyíló ajtóval. A minél kevesebb elemet felvonultató, rendezettebb megjelenésű folyosóhoz tartozik a radiátorok takarása, mely egyben az egyoldali szobaasszonyi kocsi falvédelem is. Ez a felület perforált fémlemez táblák sora, melyek lyuk mintája természeti példákat mutat, jelen esetben a tenger hullámait. Háttere az ablakkávák sötétkékjével azonos, ami a radiátorok körül is látszódik, így látványban nem különbözik a radiátoroknál a hőáteresztő perforáció az általános lyukasztástól.

Összességében az egységesen elegáns és letisztult belsőépítészeti megjelenés teljes mértékben fedi a mai kor négy csillagos igényszintjét és a használt megoldások a szobák kisebb méretét és mellékhomlokzati pozícióját kompenzálják.

  • helyszín:Budapest, V
  • funkció:hotel
  • év:2018
  • tevékenység:felújítási koncepcióterv
  • státusz:pályázat
  • munkatársak:Rónaszéki Gábor, Fehér Fanni, Kovács-Szarka Zsófia