Projektek

Adyváros parkolólemez

HELYSZÍN

A helyszín Győr belvárosától mintegy 6 kilóméterre helyezkedik el. Győr egyik első modern városrésze, a ’60-as évek végétől a ’70-es évek végéig épült, többségében tíz- és négyemeletes, panellakásos lakóövezet. Mára az épületállomány nagy része elöregedett, megkopott, és a generációs fejlődésből adódóan parkolási problémával küszködik a városrész. Az elmúlt évtizedek során egymásra rakódott épített szövetek kusza hálóját nagy zöldfelületek törik meg.

A tervezési helyszín is egy ilyen zöldfelület, a Kuopio Park, a Kodály Zoltán út mentén; a Földes Gábor út és Ifjúsági körút által közbezárt területen helyezkedik el. Jelenleg útmenti parkolósávok közé zárt füves, fás terület.

PROGRAM

Győr Város Önkormányzatának feltett szándéka a városrész parkolási problémáinak megoldása. Erre ad javaslatot az irodánk által tervezett parkolólemez. A városvezetés célja egy olyan költséghatékony építmény városszövetbe integrálása, amely amellett, hogy megoldja a gépjárműtárolás problematikáját, nem vesz el környezeti értéket a jelenlegi városrésztől, sőt amennyiben lehet emeli is annak értékét.

FORMA

Tiszteletben tartva a Kuopio park által biztosított zöldfelületet, a tervvel igyekeztünk minél inkább belesimulni a zöld közegbe. A terv léptékénél fogva, valamint a környező lakóépületekből történő rálátásokból és az épített környezet statikus jelenléte miatt, egy dinamikus vonalvezetésű, vékony lemez képzetét idéző építményt javasoltunk. A formai megoldások frissességet hozhatnak a környékbeliek életébe, miközben megoldja a zsúfoltságtól terhes parkolási problémákat.

A parkoló szint teljesen nyitott, kolonád jellegű utcai homlokzatok átláthatóságot, átszellőzést biztosítanak. A nyitottságát indokolja a vizuális használhatóság mellett, a természetes fény minél nagyobb fokú beengedése, érkező és távozó gyalogos utasforgalom leggyorsabb szabadba engedése, közterületi felügyelet és karbantartási feltételek könnyítése, és a beépítésre tervezett szerkezeti elemek minimalizálása, költséghatékonyságra törekedve.

A parkolólemez tetejére tervezett közpark határozott tervezői javaslattétel. A négyzetháló raszterben gondozott új közterület mozgalmas belső világot tartogathat a környékbeli lakóknak és a városrészben andalgó turistáknak, míg felülről a lakásokból nézve pedig hangulatjavító és ingatlanérték növelő potenciákkal rendelkezik. A park kialakításánál fokozott figyelmet szenteltünk a helyigény miatt elvesztett fák és dúsabb aljnövényzet pótlására.

MŰKÖDÉS

A parkolólemez egy földszintes nyitott „parkolóház”, mely nyitottságából adódóan minimális gépészeti háttérrel rendelkezik. A parkolólemez feltárása négy irányból történik a körbefutó Kodály Zoltán útról. A derékszögű belső parkolóállások körüli forgalmi rendszere egyirányúsított a lehető legoptimálisabb forgalmi rendet biztosítva csúcsidő esetén is. Az így kialakult tervezet 156 db parkoló elhelyezését teszi lehetővé.

A beltérben való tájékozódás könnyítésére, valamint energiatakarékossági szempontok miatt felülvilágítók biztosítják a természetes megvilágítást. A parkolók felett új, több mint 4000 m2-es, akadálymentesen is megközelíthető közpark került megtervezésre, elsősorban tájépítészeti elemeket használva. A tetőhasznosításra számtalan lehetőség kínálkozik közpark, sportfunkciók, gyermek vagy felnőtt játszótér, kutyaiskola vagy további kereskedelmi pavilonok formájában.

  • helyszín :Győr
  • funkció :parkolóház
  • év :2014-
  • bruttó szintterület (m2) :5320 m2
  • megbízó :Győr Város Önkormányzata
  • tevékenységek :pályázat, koncepcióterv
  • státusz :folyamatban
  • munkatársak :Parai Zoltán, Fejér Szabolcs